Ultima oră

Atenție la fraudarea voturilor! Sistemul electronic te poate trimite ani buni după gratii

MondialAutoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Institutul Național de Statistică, asigură implementarea şi operaționalizarea sistemului informatic, în scopul asigurării garanțiilor necesare exercitării dreptului de a vota în condiții de legalitate, corectitudine, transpa­ren­ță și securitate.

Se va utiliza sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, ce permite evi­den­ție­rea distinctă a prezenței la vot pentru fiecare scrutin în parte.

Fiecare alegător prezent la urne cu actul de identitate va fi introdus în sistem iar SIMPV va semnala dacă respectiva per­soa­nă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, are sau nu drepturi electorale, este arondată la altă secție de votare, este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective, dar nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reșe­dință ori și-a mai exercitat drep­tul de vot la același scru­tin.

În baza rezultatelor, pre­șe­dintele biroului electoral al secției de votare permite alegătorului care îndeplineș­te condițiile pre­vă­zute de lege și este în­scris în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista elec­to­rală com­ple­mentară să vo­teze sau oprește de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale ori îndrumă alegă­torul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat la altă secție de votare.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii co­respunzătoare numărului cabinelor. La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator actul de identitate și după caz, documentul care do­ve­dește reședința. Acesta va înscrie codul numeric per­sonal ale alegăto­rului în sistem.

Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate fo­losi scanarea, pentru a ve­rifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul la vot.

În afară de membri biroului electoral al secției de votare, de candidați și de observatori, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. În ziua votării, între orele 7-21, sunt interzise comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.

Frauda se pedepsește aspru

Codul Penal pedepsește orice tentativă de fraudă sau corupție. Astfel, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă și interzi­cerea unor drepturi persoana care votează fără a avea acest drept, cel care votează de două sau mai multe ori, precum şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător.

De asemenea, cu aceeași pe­deap­să se sancțio­nea­ză utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exer­ci­țiu al dreptului de a alege sau de a fi ales și oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul deter­minării alegătorului să vo­teze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pe­dep­sește cu amendă, iar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzi­cerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista elec­torală permanentă ori de pe lista electorală supli­men­tară a unor persoane care nu figurează în această listă.

Totodată, deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cel mai aspru vor fi pedepsiți cei care atacă prin orice mijloace secția de votare, pedeapsa fiind închisoarea de la 2 la 7 ani.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE