Ultima oră

Atenție la colindătorii de Revelion! În loc de colaci şi mere, pot pleca cu bani, bijuterii şi obiecte de valoare

Perioada Sărbătorilor de Iarnă este şi perioada pre­fe­ra­tă a hoţilor, care dau do­va­dă de o ingeniozitate ie­şi­tă din comun. Aşa că, pentru a  preveni unele situaţii ne­do­ri­te, poliţiştii vă re­co­man­dă să nu îi lăsaţi nesu­pra­vegheaţi pe colindători în cazul în care îi primiţi în casă.

“Cel mai sigur ar fi să nu fie poftiţi în casă şi să colinde în faţa uşii. În cazul în care îi primiţi în casă, să nu îi lăsaţi singuri şi să nu le oferiţi  detalii despre unde plecaţi de Revelion, şi cât timp staţi”.

Pentru a nu le deveni victime, acordaţi ma­xi­mă atenţie persoanelor care sună la uşa dum­nea­voastră sau pe care le pri­miţi în casă. Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui pentru a nu dezvălui că sunt sin­guri în locuinţă. Îm­preu­nă cu vecinii, stabiliţi un sis­tem de supraveghere a­tunci când lipsiţi de acasă. Ru­gaţi un vecin de în­cre­de­re să ţină sub observaţie ca­sa şi să anunţe imediat po­li­ţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa locuinţei sau pe casa scării ori, care încearcă să descuie uşa.

În­chideţi şi asiguraţi la ple­ca­re, toate uşile şi geamurile ca­sei, uşa de la balcon, gea­mul de aerisire de la baie. Banii lichizi sau obiectele de valoare mare şi volum mic (bijuterii, spre exem­plu) vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor aşa că e­vitaţi să le lăsaţi în lo­cu­in­ţă. La plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să dez­văluie acest lucru şi asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante. Cu precădere, spargerile se dau noaptea, între orele 2.00 şi 4.00, dar asta nu este o re­gu­lă.

Cei mai mulţi dintre ei nu lasă urme şi de aceea i­den­tificarea este, destul de ane­voioasă. La nivelul mu­ni­cipiului Lugoj, nu putem vorbi de un fenomen al fur­turilor din locuinţe, sau de grupuri organizate. Hoţii, sunt de cele mai multe ori din alte zone ale ţării şi vin la pont. Majoritatea in­frac­ţiu­nilor de furt din aria noas­tră de competenţă, nu vi­zează decât foarte rar pre­judicii însemnate, dar bu­nu­rile sunt foarte greu de re­cu­perat“, spun poliţiştii.

În­tru­cât copiii merg în principal neînsoţiţi la colindat, atât în imediata vecinătate a lo­cu­in­ţei cât şi în zone în­de­păr­ta­te, creşte riscul ca aceştia să fie acostaţi, fie de alţi mi­nori, fie de adulţi, pentru a li se lua banii adunaţi. Asi­gu­raţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le par­curgă în zilele de săr­bă­toa­re, pentru ca ei să nu a­jungă, din întâmplare, în zo­ne periculoase, unde s-ar pu­tea accidenta sau lovi, din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori.

Co­mu­nicaţi cu copiii, pentru ca aceştia să înţeleagă peri­co­lul la care se expun de­pla­sându-se în zone necu­nos­cu­te, în care s-ar putea ră­tăci – păduri, desişuri, mar­gini de localităţi. Sfătuiţi-i pe copii să colinde în gru­puri, pentru a se feri de pe­ricole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică. Stabiliţi exact locaţiile şi traseul pe care urmează să îl parcurgă atunci când merg la colindat.

Însoţiţi-i, mai a­les dacă se pleacă la co­lin­dat pe timp de seară sau di­mi­neaţa devreme. Este bine să le amintiţi să nu se lase niciodată invitaţi de ne­cu­noscuţi într-un local sau i­mo­bil, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.

Să nu intre sub nici o formă în dis­cu­ţii cu persoane aflate în stare de ebrietate, pentru că aceştia pot deveni agresivi. Totodată, să le reamintiţi copiilor ca, în cazul în care sunt victime sau iau la cu­noştinţă despre săvârşirea unei infracţiuni, să in­for­me­ze imediat părinţii sau Po­liţia.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE