Ultima oră

Astăzi este ultima zi în care putem să ne vindem locuinţele fără certificat energetic

energieÎncepând de astăzi, 19 iulie, nimeni nu va mai putea vinde o locuinţă fără a prezenta potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic al clădirii.

Mondial

energieÎncepând de astăzi, 19 iulie, nimeni nu va mai putea vinde o locuinţă fără a prezenta potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic al clădirii. În acest fel, cumpărătorul va afla toate datele despre performanţa energetică a clădirii sau a unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere sau să o închirieze.

Mai mult, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere vor fi supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Chiar şi anunţurile de vânzare sau închiriere vor trebui să conţină date despre clasa energetică, consumul total specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2 etc.

Valoarea locuinţei, dată şi de consumul de energie

Inginerul Alfred Coman este auditor energetic pentru clădiri de gradul I, cu o bogată activitate şi experienţă profesională în domeniu.

„Data esenţială a certificatului energetic este consumul anual de energie specific pentru încălzire, apa caldă menajeră, iluminat, climatizare şi ventilare, care se obţine prin raportarea consumului anual de energie la suprafaţa desfăşurată (utilă) a construcţiei”, spune Coman, care subliniază că certificatul energetic al clădirii este un document tehnic oficial, valabil zece ani de la data emiterii.

Cum se obţine un certificat energetic?

Evaluarea standard la un apartament de 2 camere durează între 35-60 minute, timp în care auditorul culege toate datele necesare elaborării certificatului de performanţă energetică. ”Se ia legătura cu un auditor energetic atestat, care se va deplasa la clădirea ori apartamentul indicat de solicitant pentru evaluare. Ea constă în completarea fişei de evaluare a imobilului, fotografierea sistemelor de încălzire şi de alimentare cu apă, evaluarea sistemului de izolare a imobilului, măsurarea parametrilor anvelopei imobilului şi evaluarea diverselor îmbunătăţiri ale imobilului realizate de către proprietar. Pentru evaluare şi emiterea certificatului sunt necesare planul de amplasament al clădirii, planul structurii, planuri şi descrieri ale instalaţiilor de încălzire sau răcire. Daca nu există nici unul din aceste documente şi aceasta este situatia cea mai frecventa, auditorul va efectua măsurările necesare la faţa locului”, precizează inginerul Alfred Coman.

Nu apelaţi la servicii prin internet!

El atenţionează însă: „deoarece etapele de mai sus sunt absolut obligatorii legal, nu recomand apelarea la cei care primesc datele şi întocmesc şi transmit certificatele prin internet”.

Costul elaborării şi emiterii unui certificat energetic depinde de suprafaţa construită, de amplasarea clădirii sau a apartamentului, de volumul informaţiilor puse la dispoziţie de proprietar, de complexitatea construcţiei şi a soluţiilor tehnice existente.

Întrebat de preţurile practicate ca auditor energetic, ing. Alfred Coman apreciază costurile totale ca fiind între 0,1 – 0,4 % din valoarea construcţiei.

Cristian Ghinea

{jathumbnail off images=””}

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE