Aruncatul pisicii și capra vecinului
De vreo câțiva ani buni, nu mulți, vreo 28 așa, în România se trăiește cu pasiune din încercările de a da vina pe altul și mai ales de a analiza mereu ceea ce persoana de lângă tine face sau nu face.
Pornită de la simpatica și celebra pe vremuri întrebare, pusă mereu cu o sprânceană ridicată, ”Ce ai făcut în ultimii cinci ani?”, chestionarea prietenului, dușmanului, cunoștinței sau oricărui individ s-a dezvoltat mereu cu anii ce au trecut. Și astfel, în loc să ne întrebăm ce am făcut noi sau ce vom face noi, preferăm mereu să ne uităm în curtea altuia.
Acolo unde, dacă este cazul, aruncăm pisica moartă sau analizăm ce face capra vecinului. Lucru perfect vizibil la clasa noastră politică. A trecut deja mai bine de o lună de zile de la alegeri și noi în loc să avem ceva concret, un buget acolo, vorbim despre greaua moștenire, minusuri, ce răi au fost cei care au plecat și așa mai departe.
Lucruri pe care lumea deja le știe, dacă este să ne luăm după rezultatul votului. Nu au fost buni, nu au primit voturi, au fost schimbați! Bun, asta înseamnă că noii veniți sunt mai buni.
Dar buni la ce? Că în afară de vorbe și acuze aruncate dintr-o parte în cealaltă nu prea servim nimic în aceste zile. E o problemă a noastră, un românism, faptul că nu prea lăsăm trecutul deoparte. Dar nu trebuie să ne mire prea mult, pentru că deși ar fi trebuit, nici campaniile electorale nu s-au schimbat foarte mult.
Nici acolo nu vorbim despre ce vom face concret, ci mai mult despre ce a fost prost în guvernarea trecută. Mai contează că dacă faci o analiză pe patru ani, de la un scrutin la altul ai surpriza să observi că pe la guvernare ajung cam toți. O perfectă rotație a culturilor din agricultură, din când în când stropită cu îngrășământ de genul ”ciocu’ mic, acum la putere suntem noi!”.
Deci, mai puțin ne interesează domnilor faptul că foștii nu au putut nimic, ne interesează ce puteți voi. Astfel încât parcă ar merge mai puțină vorbă și mai multă faptă! Chiar dacă acesta este un fel de slogan electoral și nu neapărat al tuturor.
Ne place să vedem că vin tineri în politică, ocupă funcții cheie, dar ne-ar plăcea să vedem că vin cu alte idei și mentalități. Și că nu sunt conduși de către cei deja mult prea obosiți și mai ales că preiau de la aceștia vechile metehne. Hai să ne uităm în propria curte, pe lângă ea, să o facem să arate perfect și să îi lăsăm pe alții să analizeze dacă suntem sau am fost mai buni gospodari decât chiriașul anterior.
Cu puțină îndrăzneală poate reușim!