Ultima oră

Arta conversației captivante! Profil, poveste, personaj

Subtitlul viitoarelor rânduri este de fapt nu­mele unei excelente emisiuni realizate cândva la TVR 2 de către foarte înzestratul în­că tânăr teleast Marius Constantinescu şi devenite, prin preluări selective, o ex­ce­len­tă carte de profil.

Cum toate lucrurile bu­ne, frumoase şi inspirate nu sunt făcute să dureze, întotdeauna se va găsi cineva ca­re, efemer plasat într-o funcţie de de­ci­zi­e, suprimă arbitrar, din incompetenţă sau rea credinţă, demersurile culturale va­lo­roa­se.

Aşa a dispărut din grilă amintita emi­siune, în condiţiile în care avem o ne­vo­ie extraordinară de modele, de per­so­na­li­tăţi care merită a fi cunoscute, respectate, ad­mirate şi iubite de ujn public cât mai larg. Sunt veritabila ştiinţă şi artă împletite sub­til, dăruirea în iniţierea şi conducerea unui interviu care poartă inconfundabil mar­ca stilistică a realizatorului de la re­gre­ta­tul mentor şi amfitrion al unor Serate as­tra­le Iosif Sava, la cei care se străduiesc as­tăzi să ne procure, graţie TVR, emoţiile în­tâlnirii cu oameni speciali, profesionişti ai variilor domenii ale spiritului. I-am a­min­tit adesea, în acest context, pe Eu­ge­ni­a Vo­dă, Cătălin Ştefănescu sau Marina Con­stan­tinescu, pe care îi aşteptăm cu noi se­zoane şi noi invitaţi.

Până atunci să nu ne­gli­jăm însă ce a mai rămas din presa scri­să şi să remarcăm cum, de pildă, o jur­na­lis­tă ca Alice Năstase buciuta continuă cu obstinaţie cam de una singură o revistă glo­­ssy de cea mai bună factură: „Tango”, în care specia interviului este privilegiată.

Co­­legii de breaslă o tachinează cu un aer de superiroritate niţel comică (exponent al ge­­nului este Radu Banciu), glosând pe te­ma preocupării faţă de ce este frumos, înăl­ţător sufleteşte, ce te mângâie şi te ali­nă, o atitudine ce pare în ochii unora mi­na­­tă de o desuetitudine dulceagă. În ceea ce ne priveşte, recomandăm cititorilor o as­t­fel de publicaţie „pozitivă”, în­tre­mă­tao­re, un veritabil balsam intelectual şi a­fec­tiv, la fel ca interviurile semnate de jur­na­liş­tii din echipa Sânzianei Pop, directoarea lon­gevivului hebdomadar „Formula As”, care a rămas poate totodată şi singura pu­bli­caţie de la noi unde specia reportajului li­terar este ilustrată cu o remarcabilă mă­ies­trie.

– Am citit multe ironii pe seama Marinei Al­măşan (fostă Şeicaru), dincolo de cam­pa­nia în jurul tribulaţiilor sentimentale. Ne referim strict la înzestrările sale de mo­de­rator de emisiuni TV. Fosta strălucită ab­solventă a ASE Bucureşti, ca şefă de pro­moţie pe ţară, cu note maxime în toţi anii de studiu, a urmat într-un fel cariera ta­tălui său (jurnalist) alegând TVR, in­sti­tu­ţie pe care nu a părăsit-o de mai bine de 25 de ani, în pofida unor oferte atractive din partea posturilor comerciale puternice. Ne-a mâhnit să aflăm că, de curând, Ma­ri­na relatează pe un blog dezamăgirea pri­ci­nu­ită de o decizie nechibzuită a şefilor ei ac­tuali, care i-au suspendat emisiunea de suc­ces „Ne vedem la TVR”, difuzată săp­tă­mâ­nal la TVR1 de mai bine de şapte ani, de­te­rminând-o să inventeze altfel de for­ma­te. Conştiincioasă şi disciplinată nu a în­târziat să propună alt proiect (pentru TVR2), în tandem cu cu Mircea Radu, spec­tacolul zilnic „Femei de 10, bărbaţi de 10”.

Supărarea îndreptăţită a Marinei de­ri­vă din faptul că structura de conţinut a vechii sale emisiuni o regăseşte, stu­pe­fi­a­tă, în producţia „Ieri, azi, mâine”, girată de co­le­gele sale, producătoarea Carmen Mun­teanu şi prezentatoarea Corina Dă­ni­lă. Este fireşte teribil de frustrant să con­staţi astfel de „preluări” şi metamorfoze în in­teriorul aceluiaşi post, aici nefiind vorba de „împrumuturi” imitative ale modelelor de formate de succes validat ale con­cu­ren­ţei.

Dacă un realizator recurge la reţelele de socializare pentru aâşi mărturisi public de­cepţia înseamnă că în instituţiile în care ac­tivează s-a instaurat un blocaj co­mu­ni­ca­ţional şi un dezinteres faţă de pro­fe­si­o­niş­tii de top, care şi-au dovedit în timp va­loa­rea şi loialitatea.

În ultimii ani, Marina Al­măşan şi-a îndreptat atenţia spre altă zonă de interes, şi anume scrisul, pen­du­lând între pastile publicistice de ac­tu­a­li­ta­te şi jurnale de călătorii în întreaga lume, a­vându-l ca fotoreporter pe talentatul său fiu Victor, care surprinde instantanee ex­pre­sive pentru ţinuturile vizitate, cu pa­si­u­nea descoperirii de oameni intersanţi şi lo­curi fascinante. Scrisul, ca supapă re­ve­la­toa­re de trăiri sufleteşti intense!

Într-o con­fesiune la emisiunea „Profesioniştii”, re­gizorul Mircea Daneliuc, exasperat de pie­dicile actuale în exercitarea profesiei de cineast (jocuri de culise, subfinanţare cro­nică, „lehamite”) s-a refugiat te­ra­pe­u­tic în scris pentru a nu se „defenestra” (o ex­presie înfricoşătoare, să recunoaştem!). Cri­ticii literari de întâmpinare, tot mai pu­ţini, de altminteri, au primit cu entuziasm ro­manele sale. În acest timp, 8 (opt) sce­na­rii finalizate zac într-un sertar.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE