"> Armata cedează gratuit drumul de acces în cartierul Militari! Primarul nu-l vrea fără dormitoarele dezafectate și terenul aferent – Redesteptarea

Armata cedează gratuit drumul de acces în cartierul Militari! Primarul nu-l vrea fără dormitoarele dezafectate și terenul aferent

 Armata cedează gratuit drumul de acces în cartierul Militari! Primarul nu-l vrea fără dormitoarele dezafectate și terenul aferent

Surpriză în ședința extraordinară a Consiliului Local Lugoj de joi, 18 iulie, care a avut pe ordinea de zi  o rectificare de buget de aproape 2 milioane de lei și, din nou, proiectul privind “Solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al Statului Român și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Municipiului Lugoj, județul Timiș, a unei părți din imobilul 1252 situat în municipiul Lugoj, str. Timișoarei, nr. 124”.

După un an și jumătate, în care a încercat să convingă consilierii din opoziție (PNL, PMP și consilieri independenți) să voteze proiectul de preluare a terenului cu cele două blocuri de dormitoare și alte două clădiri de la fosta unitate militară de infanterie, unde administrația locală a amenajat și un drum de acces, altul decât cel prevăzut inițial în PUZ-ul aprobat în consiliu, pentru cartierul de case Militari, de data aceasta primarul Lugojului a respins propunerea Ministerului Apărării de preluare gratuită a drumului, care ar trebui inclus în rețeaua de drumuri publice.

Soluția propusă de armată ar putea pune capăt contradicțiilor dintre executivul local și partidele din opoziție, pe tema accesului la casele construite în fosta unitate militară de pe strada Timișoarei.

Consilierul local PNL, Bogdan Blidariu a prezentat un document primit prin corespondență de la Armată, în care se arată că “MApN își arată disponibilitatea transferului fără plată a terenului pe care este construit un drum de acces, cu condiția ca autoritatea publică locală să adopte o hotărâre care să aibă ca obiect transmiterea acestuia în domeniul public al municipiului Lugoj”.

În replică, primarul a motivat că nu riscă să facă acest pas fără o hotărâre de guvern, arătând spre cei din opoziție că refuză oferta gratuită prin care armata cedează o suprafață de 8250 m.p., din care 7000 construiți, la pachet cu construirea a 150 de apartamente ANL.

“Cine riscă să preia drumul fără o hotărâre de Guvern?… Să refuzăm ce primim gratis. A fost o notificare trimisă, iar de la 1 septembrie Armata ne-a anunțat că închide și pune gard. ANL s-a angajat să realizeze 150 de locuințe din care 30 le dă la armată, tot pentru cei din Lugoj. Noi primim peste 8000 m.p. cu cele patru clădiri existente și 120 de locuințe ANL fără să cheltuim nici un leu. Altfel, în termen de 90 de zile trebuie să eliberăm zona. Este un depozit de muniție regional, cel mai aproape de graniță și nimeni nu mai permite accesul, dacă nu se aprobă acum”, a spus Francisc Boldea.

În notificarea MApN este stipulat faptul că administrația locală trebuie să inițieze demersurile pentru realizarea unei alte căi de acces pe domeniul public, dacă nu preia drumul actual.

Consilierul Bogdan Blidariu a anunțat în ședință că opoziția este dispusă să voteze proiectul pentru preluarea gratuită a drumului de acces, dacă se modifică proiectul, care este mărul discordiei de la sfârșitul lui 2017.

Acesta a atras atenția că primarul vrea să păcălească Consiliul Local și pe lugojeni cu oferta celor 150 de locuințe ANL, apartamentele urmând a fi construite pe domeniul public al municipiului și nu pe terenul dorit de la Armată, așa cum se înțelege din ofertă.

“Nu se construiește nimic pe terenul pe care îl primim de la Armată, ci pe terenul unde primăria este proprietar și unde oricum era prevăzută construcția de blocuri ANL. Să le facă! Despre ce ofertă este vorba? Articolul 2 al proiectului e nul, practic nu avem ce să votăm. Mai mult ANL a emis o informare prin care precizează că ridicarea unor noi blocuri de locuințe se vor face în limita alocărilor bugetare anuale, prioritate având construcțiile începute anterior. Oricum nu vor fi 150 de apartamente, construcția va avea o frecvență de 30 pe an”, a precizat Bogdan Blidariu.

Proiectul dorit de actuala administrație locală a fost încă o dată respins, liberalii anunțând însă că vor iniția pe cont propriu un demers în consiliul local pentru preluarea drumului de acces în cartierul Militari în mod gratuit, așa cum a propus armata.   

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: