- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Arhiepiscopul Ploscaru va fi omagiat în cadrul Zilelor Acţiunii Catolice

Mondial [1]

Arhiepiscop Ioan PloscaruArhiepiscopul Ioan Ploscaru, cel mai înalt ierarh pe care l-a avut vreodată Lugojul, va fi omagiat în cadrul Zilelor Acţiunii Catolice.

Arhiepiscop Ioan PloscaruArhiepiscopul Ioan Ploscaru, cel mai înalt ierarh pe care l-a avut vreodată Lugojul, va fi omagiat în cadrul Zilelor Acţiunii Catolice. Sâmbătă, 27 octombrie, participanţii la tradiţionala manifestare Zilele Acţiunii Catolice, desfăşurată la Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, vor depune flori şi vor rosti rugăciuni la mormântul ÎPSS Ioan Ploscaru şi la mormintele preoţilor mărturisitori pentru credinţă.

Activitatea, propusă de Reuniunea Mariană în colaborare cu Terţiarii Bazilieni se va desfăşura în Cimitirul Greco-Catolic de pe Drumul Făgetului.

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru s-a născut la 19 noiembrie 1911 în comuna Frata din Comitatul Cluj şi s-a săvârşit din viaţă la Lugoj, la 31 iulie 1998. Între anii 136-1939 studiază la Universitatea din Strassbourg, apoi pleacă la Institutul Catolic din Paris.

Un an mai târziu, în 1940, trupele germane invadează Franţa, iar tânărul Ioan Ploscaru pleacă în grabă spre Lugoj, unde e numit secretar episcopal, canonic şi apoi vicar general. În 1948, o altă nenorocire îi marchează destinul: Biserica Greco-Catolică este interzisă de Stalin şi începe marea prigoană a clerului unit.

Reţinut fără mandat de arestare la 29 august 1949, este închis în temniţele comuniste între anii 1949-55 şi 1956-64, fiind acuzat de „trădare de patrie şi uneltire contra ordinii sociale”.

În 1975 se pregătea o nouă arestare a sa, dar regimul lui Ceauşescu, care cocheta pe atunci cu Vestul, a renunţat la aşa o acţiune care „nu dădea bine” afară.

După 15 ani de închisoare grea şi supravegehe permanentă din partea Securităţii, Ioan Ploscaru va ţine prima sa slujbă după Revoluţie, la 21 ianuarie 990, în categrala proaspăt retrocedată. Teolog, exeget, poet, istoric şi memorialist, om de aleasă cultură, mărtusisitor al Bisercii Unite în vremuri de teroare şi prigoană, Ioan Ploscaru devine oficial episcop al Lugojului la 50 de ani de la numirea sa în secret, de către nunţiul Patrick O’Hara, la 30 noiembrie 1948.

La 2 decembrie 1996, Papa Ioan Paul al II-lea îl promovează ca Arhiepiscop, cel mai înalt grad bisericesc pe care l-a avut vreodată un ierarh cu reşedinţa la Lugoj.