Ultima oră

Ape tulburi la Lugoj! Stația de Epurare, motiv de conflicte administrative şi reclamații

MondialUn grup de consilieri locali lugojeni, alături de Claudiu Buciu, candidatul la Primăria Lugoj, la alegerile din 2016, au vizitat marţi, 7 noiembrie, staţia de epurare a Lugojului, de la Jabăr, pentru a verifica starea şi modul în care au fost realizate investiţiile de modernizare, de aproape 6 milioane de euro, începute în 2008.

Iniţiativa pre­şe­din­telui PNL Lugoj, Claudiu Buciu, a consilierilor liberali Bogdan Blidariu, Mihai An­ghel are ca susținere mai mul­te rapoarte conform că­ro­ra lucrările nu au fost făcute corespunzător, astfel încât staţia nu poate funcţiona în parametri ceruţi, iar apele epurate nu corespund normativelor în vigoare, motiv pentru care Apele Române au dat deja amenzi, începând de anul trecut.

Epurarea a­pe­lor uzate este proiectată să se facă prin trei trepte: me­canică, chimică şi biologică. Deşi au trecut aproape 10 ani, punerea în funcţiune a întregului obiectiv reabilitat nu a fost realizată, termenul limită fiind pentru anul 2018.

“Voi sesiza organele abilitate în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la staţia de epurare de când au fost demarate lucrările de modernizare. Din ceea ce am văzut la faţa locului funcţionează doar treapta mecanică, dar şi aceea ca înainte de modernizare. Din cauza aceasta, Meridian 22 este amendată lunar cu sume foarte mari. Dacă aceşti bani vor trebui plătiţi, în prezent fiind mai multe procese pe rol, există riscul ca societatea să nu mai poată asigura nici funcţionarea alimentării cu apă a oraşului şi nici să-şi plătească angajaţii”, a spus Claudiu Buciu.

La întâlnire au luat parte conducerea Meridian 22, şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.

Vor demisia lui Boldea

Liberalii cer chiar demisia primarului Boldea pentru modul în care a gestionat in­vestiția la stația de epurare.

”După ce s-au cheltuit toți banii aferenți acestei in­ves­tiții, aproape 6 milioane de euro, aproape nimic nu funcționează la stația de epurare. Acest mod de a lucra cu banii publici este nu numai neproductiv, ci blochează toate in­ves­tițiile mari și creează datorii către băncile de la care s-au luat împrumuturi. Suntem în această situație din 2012, de când a fost recepționată stația de epurare. Prima oară a fost recepționată cu obiecțiuni, consemnate în anexa nr. 2 la documentul de recepție, iar a doua oară, în mod fals, s-a constatat stingerea tuturor obiecțiunilor, adică Primăria Municipiului Lugoj a recu­nos­cut că toate lucrările sunt în regulă. Toate lucrările sunt plătite acolo, deci s-a plătit integral, dar stația nu func­țio­nează. În schimb, plătim amenzi de 1.200.000 lei pe an. Toată finanțarea primită de la Agenția de Mediu, de 2 milioane de euro, urmează a fi retrasă și să pierdem creditele de la bănci, pe care le-am luat. Pentru aceste lucruri cerem demisia primarului Francisc Boldea. În plus, au fost sesizate Curtea de Conturi, Agenția Fondului de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții”, a punctat Claudiu Buciu.

Liderul liberal spune că şi vede ca so­luţie, pentru redresarea problemei, cheltuirea a încă 3-4 milioane lei pentru lucrări suplimentare, așa cum susțin mai mulți specialiști, sau dărâmarea întregii stații și construirea uneia noi.

Primarul se apără

De partea cealaltă, re­pre­zen­tanţii administraţiei locale resping acuzațiile și spun că întreaga acțiune a liberalilor este făcută pentru a discredita executivul local în fața lugojenilor.

“În prezentarea min­cinoasă făcută de Claudiu Buciu pe diferite pagini online coordonate de el s-au folosit imagini dintr-o clădire dezafectată ce n-a fost cu­prinsă în programul de mo­der­nizare, cu scopul de a induce în eroare lugojenii și pe cei interesați de dezvol­tarea orașului. Clădirea res­pectivă este situată în spatele celor două metantancuri, folosite pentru producerea de biogaz și nu mai este fo­lo­sită. În altă ordine de idei, stația nu a fost niciodată a Primăriei. Noi doar am inves­tit în modernizarea ei pentru a putea epura corespunzător apele uzate ale Lugojului. Oamenii trebuie să înțeleagă că prin procesul verbal 81.296 din 02.12.2013 de predare-primire împreună cu procesul ver­bal la terminare a lucră­ri­lor, anexa 2, nr. 4557 din 25.01.2013 și procesul verbal de stingere a anexei 2, nr. 38778 din 15.06.2013, in­ves­tiția de 20.196.825,16 lei a fost predată către Meridian 22. De atunci, întreținerea și funcționarea acestui obiectiv revine în exclusivitate Meridian 22, având ca acționar unic Consiliul Local Lugoj. Stația este proprietatea Meridian 22. Au fost predate toate cele 48 de obiective de in­ves­tiții, fiecare având anexa 2, ce a fost remediată înaintea semnării procesului verbal. Din comisia de recepție la predare au făcut parte fostul viceprimar Alin Tech – pre­șe­dinte, Laura Tocaci – secretar, Dinel Mazilu, Nicolae Ivașcu, Sorin Borchescu, Ra­du Răduț, Constantin Lazăr, Ioan Birăescu, Romică Banda, Sorin Grangure şi Tiberiu Olteanu, membri. La predare au fost prezenți directorul Aurel Drăgan, din partea constructorului SC Confort Ti­mișoara, proiectantul SC Hydroexpert Timișoara, Iosif Pozsar – dirigintele de șantier, Corina Dascar, de la Inspectoratul de Stat în Construcții și reprezentanți ai Meridian 22. Punerea în funcțiune a sta­ției de epurare se face pe baza unui alt proiect separat, aflat în derulare cu o firmă din Baia Mare, care are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2018. Din suma to­tală care a fost investită 15,6 milioane de lei au re­pre­zentat lucrări de con­strucții-montaj a echipamen­telor pentru stație și lucrări de amenajare a digului de protecție împotriva inun­da­ții­lor, care a trebuit înălțat. Pe lângă lucrările de montaj executate s-au cărat 2000 de camioane cu 30.000 de metri cubi de pământ pentru dig. Anul acesta în 16 martie a fost făcut un control la stație și s-a constatat că func­țio­nea­ză treapta mecanică și treapta biologică, trei din cinci bazine de aerare, trei din cinci decantoare secundare. Important este că nu s-au aplicat nici un fel de sancțiuni.
În 2015 Curtea de Conturi a făcut un audit de performanță la Meridian 22 și a constatat că pentru epurarea apelor uzate societatea a încasat în 2012 de la populație 2.441.500 de lei, în 2013 suma de 3.130.472 lei, în 2014 suma de 3.082.714 lei, în 2015 suma de 2.875.048 lei, iar în 2016 suma de 3.543.173 lei. Cu acești bani, stația modernizată printr-un contract semnat înainte de mandatul meu de primar, Meridian ar trebui să aibă fonduri pentru gestionarea corespunzătoare a instalațiilor existente”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Cu toate acestea, autoritățile locale au anunțat că vor sprijini în continuare finalizarea lucrărilor la stația de epurare și operatorul local de apă-canal Meridian 22, care va gestiona instalația de la Jabăr.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE