Ultima oră

Anxietatea socială – simptome, cauze și tratament

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/4bmtMXGuVqo

MondialÎntr-o perioadă în care oamenii sunt foarte atenți la propria sănătate, iar numărul celor care beneficiază de o asigurare de sănătate privată este în creștere, anxietatea socială este o afecțiune mentală cu grave consecințe despre care se discută prea puțin. Este important să o definim, să o recunoaștem și să îi încurajăm pe cei care sunt afectați să ceară ajutor specializat.

Anxietatea socială reprezintă teama unei persoane de a fi judecată sau evaluată negativ în urma interacțiunilor directe și poate genera sentimente de inferioritate, jenă sau stinghereală, inadecvare sau depresie. Activități precum a merge la petreceri, a vorbi cu o persoană străină, a intra într-o cameră plină cu oameni sau a ieși la o întâlnire sunt lucruri comune pentru majoritatea oamenilor. Cei care suferă de fobie socială resimt aceste activități mult mai intens, copleșindu-i și producându-le o teamă puternică de a nu fi respinși.

Cum se manifestă anxietatea socială?

Anxietatea socială poate lua multe forme, dar, la nivel psihologic, cele mai des întâlnite sunt teama de situații în care lumea i-ar putea judeca, teama de a fi în centrul atenției, frica de ridicol sau teama că ceilalți vor observa starea de disconfort. Un alt simptom al acestei afecțiuni este retrăirea acelui eveniment și îngrijorarea cu privire la impresia lăsată celorlalte persoane. Pacienții care suferă de anxietate socială sunt afectați puternic de tachinare sau de glumele făcute despre ei, iar întâlnirea cu persoane care îi sunt superioare ierarhic reprezintă o sursă de stres.

Acest tip de afecțiune are, pe lângă manifestările de la nivel psihologic, simptome fizice. Accelerarea bătăilor inimii, starea de tremur și greață, amețeala, îmbujorarea și respirația greoaie constituie principalele semnale că cineva suferă de anxietate. Aceasta se mai poate manifesta și prin transpirație excesivă sau prin incapacitatea cuiva de a se concentra.        

Anxietatea influențează capacitatea celor afectați de a avea anumite locuri de muncă, precum cele care necesită interacțiunea constantă cu alte persoane. De cele mai multe ori, persoanele cu anxietate vor refuza astfel de oportunități, ceea ce reprezentă un dezavantaj pentru dezvoltarea lor profesională. În ceea ce privește copiii, acestora le va fi foarte greu să meargă la școală, iar reticența lor în a comunica le va afecta capacitatea de integrare. Diagnosticarea unei astfel de probleme este deficitară în țara noastră pentru că oamenii pun, de obicei, manifestările fizice ale anxietății pe seama altor afecțiuni fizice.

O asigurare medicală se poate dovedi extrem de utilă, întrucât oferă beneficiarului accesul la investigații medicale care vor exclude problemele fizice. O asigurare medicală internațională precum cea oferită de MediHelp Internațional permite accesul la cei mai buni doctori dintr-o rețea de peste 425.000 de clinici private din întreaga lume, care vor îndruma pacientul către specialiștii care îl vor ajuta în identificarea afecțiunilor reale.

Ce cauzează anxietatea socială?

Problemele de sănătate mentale nu au întotdeauna cauze bine stabilite, dar specialiștii indică anumiți factori care favorizează apariția acestei boli.

  • Caracteristicile moștenite: dacă în familie există membri care au suferit de anxietate, predispoziția pentru dezvoltarea unei astfel de condiții este mai mare.
  • Structura creierului: centrul care controlează emoțiile, printre care și frica, al unor persoane poate fi hiperactiv, ceea ce va duce la anxietate.
  • Mediul înconjurător: anxietatea poate fi un comportament dobândit în funcție de contextul în care o persoană se dezvoltă. Educația mult prea strictă din partea părinților sau situațiile sociale jenante pot fi punctul de plecare al anxietății.

Anxietatea își pune puternic amprenta asupra unei persoane, schimbându-i radical comportamentul și capacitatea de a se bucura de viață. Cei afectați au mari șanse să aibă o stimă de sine scăzută, tendința spre izolare, pot fi extrem de sensibili în momentele în care sunt criticați, au o slabă capacitate de a socializa cu ceilalți, pot abuza de droguri sau alcool, iar în cazuri extreme pot avea tendințe suicidale.

Poate fi tratată anxietatea socială?

Anxietatea socială poate fi ținută sub control sau vindecată prin două modalități: psihoterapia și/sau tratamentul medicamentos. Prin psihoterapie, cei mai mulți pacienți observă o îmbunătățire a capacității lor de a se descurca în situațiile pe care le consideră neplăcute. Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă metodă prin care astăzi pacienții care suferă de anxietate socială își pot depăși temerile. Medicamentele folosite în tratarea anxietății sociale sunt, de cele mai multe ori, inhibitori ai serotoninei, norepinefrinei și ai adrenalinei, care joacă un rol major în intensificarea stărilor de teamă și de îngrijorare. 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.