Ultima oră

Angajaţii celei mai mari firme din Făget reclamă suprasolicitarea la locul de muncă

MondialSingura multinaţională din industria auto­mo­tive care funcţionează la Făget este ară­ta­tă cu degetul de o parte din proprii mun­citori, nemulţumiţi de programul de lucru impus de firmă.

Nemira

Societatea ”Trimsol” Făget este cel mai mare pro­du­că­tor de huse din Europa pen­tru concernul Hyundai şi a dezvoltat în ”oraşul cas­tanilor” o întreprindere care în momentul de faţă are pes­te 400 de angajaţi.

Deşi a preluat toată forţa de muncă disponibilă exis­ten­tă în urbe şi comunele din apropiere, într-o perioadă în care în zonă nu era decât o fabrică, o parte dintre an­ga­jaţi au ajuns să fie ne­mul­ţumiţi de programul de lu­cru din schimbul doi, acu­zând conducerea firmei că nu respectă contractul co­lec­tiv de muncă.

”Problemele apar la schimbul doi, când se lu­crează până la ora 1 noap­tea. Suntem obligaţi să lu­crăm două ore peste pro­gram, iar dacă refuzăm, sun­tem ameninţaţi că se vor tăia din bani şi vom primi doar 600 ron pe lună. Ti­che­tele de masă se taie pe di­fe­rite motive, motivându-se gă­sirea unor defecte, care de cele mai multe ori sunt mi­nore. În contractul indi­vi­dual de muncă sunt pre­ci­zate opt ore pe zi, dar în realitate nu se respectă. În urmă cu câteva săptămâni a avut loc un control de la ITM, dar se pare ca nu a a­pă­rut nicio schimbare legată de cele mai sus menţionate. În urmă cu câteva luni, la ora 11, am refuzat să mai lucrăm, dar am fost blocaţi în curtea societăţii. Oare este normal aşa ceva? Trăim într-o ţară liberă! Merită să fim trataţi ca nişte gunoaie? Merită să lucrăm până la ore târzii şi să ajungem la două şi ceva noaptea acasă? Dimineaţa mai avem şi copii de dus la şcoală”, ne-a declarat Petre T., angajat la ”Trimsol”.

Amendați de ITM Timiș

Nemulţumirile angajaţilor au ajuns şi pe masa In­spectoratului Teritorial de Muncă Timiş, care în data de 28 martie a efectuat un control la societatea sus-a­min­tită.

”În baza unei sesi­zări am efectuat un control la Trimsol Făget, însă nu au fost descoperite nereguli ma­jore. Sporul de noapte este de 175%, deşi conform legii, societatea şi-ar putea plăti angajaţii cu mult mai puţin. Cu toate acestea, fir­ma a fost sancţionată con­travenţional cu 1500 lei, pen­tru că s-a descoperit o ne­concordanţă la orele de re­paus din zilele de sâm­bă­tă”, ne-a comunicat Pavel Kassai, inspectorul şef al I.T.M Timiş.

Avem comenzi multe și oameni puțini

Contactaţi de ziarul ”Re­deş­tep­tarea”, reprezentanţii fir­mei spun că programul im­pus lucrătorilor din schim­bul doi este cauzat de nu­mă­rul insuficient de an­ga­jaţi şi necesitatea onorării co­menzilor existente.

”Ne­ce­si­tatea  orelor supli­men­ta­re este generată de ab­sen­teismul şi fluctuaţia foarte mare de personal. Ca o con­secinţă directă a acestor două aspecte, compania noastră nu reuşeşte, în pro­gra­mul normal de lucru, să ge­nereze cantităţile prev­ă­zu­te prin contractul cu Hyundai Europe, punând în risc atât clientul, cât şi vii­torul companiei. În pre­zent, se lucrează în două schim­buri, prin rotaţie. Cel de di­mineaţă este de opt ore şi cel de după-amiază de 10 ore, respectând Codul Mun­cii, cu acordul lucrătorilor. Acest lucru este prevăzut in Regulamentul intern şi în Con­tractul Colectiv de Mun­că, vizat de ITM Timiş. Orele suplimentare şi orele de noapte sunt plătite cu un spor mult mai mare decât cel prevăzut de lege. Com­pania nostră a făcut şi face în continuare toate de­mer­su­rile posibile pentru reve­ni­rea la programul de lucru de opt ore. O primă încer­ca­re a fost suplimentarea per­sonalului  prin crearea unei noi linii de producţie, fiind achiziţionate echipamentele necesare şi s-a dorit an­ga­ja­rea operatorilor pentru cele două schimburi necesare noii linii. Trimsol a făcut tot posibilul să extindă ca­pa­ci­tatea de producţie, apelând la forţa de muncă locală. A­cest lucru nu s-a putut rea­liza din cauza forţei de muncă limitate din zona Fă­ge­tului. Trimsolul nu re­pre­zin­tă pentru  Făget doar un pro­iect industrial, ci a con­tribuit  la îmbunătăţirea con­­diţiilor de trai ale sala­ria­­ţi­lor noştri, cât şi ale ce­lorlaţi locuitori ai zonei. Am de­ru­lat numeroase proiecte de sponsorizare în Făget şi satele aparţinătoare, pentru re­novarea de şcoli, gră­di­niţe, biserici, dar cel mai im­portant a fost legat de spi­talul din Făget. Suma spon­sorizată a fost conform legislaţiei în vigoare, pri­vind legea spon­so­ri­ză­rilor şi conformă Codului Fiscal”, se arată într-un comunicat remis re­dacţiei, semnat de ma­na­ge­rul general Pedro Meireles.

Comform acestuia, pentru a rezolva problema pro­duc­ţiei, până în toamnă, Trim­sol va deschide o altă fa­brică într-un judeţ din nord vestul ţării. Din 2010 şi până în prezent, firma a in­vestit în două puncte de lucru, la Făget şi Reşiţa, care au creat aproximativ 750 de locuri de muncă. Compania are contract de unicitate cu producătorul coreean de maşini, divizia Hyundai Europe.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

4 Comentarii on Angajaţii celei mai mari firme din Făget reclamă suprasolicitarea la locul de muncă

 1. dobrea kornel // 2 mai 2016 at 10:31 // Răspunde

  In aceasta firma se promoveaza prostia,nepasarea,si „pupincurismul”si din partea muncitorilor si din partea sefilor ;este adevarat ca aceasta firma este ca o mana ceresasca pt. muncitorii din si din afara Faget-ului sa oferit aceasta oportunitate incat toti ce vor bani si munca aici pot gasi;se asigura transport, conditii optime pt. a servi masa, vestiare,,sala de mese cu magazin alimentar etc.Programul de munca din sch.2 este adevarat aglomerat dar muncitorii nu sant constienti de responsabilitatea ce o au si in ce firma de calibru muncesc. Daca se vor schimba sefii de linie sefii de productie si si se va elimina acel pupincurism si se va promova adevaratele valori cu siguranta firmava merge mult mai bine; pacat ca ,ccomentariile ce le-am citit sant ale celor mai putin responsabili.In Trimsol pretentiile sant mari ,dar sisansa de a te intretine si de a castiga un ban exista.

 2. Rusu Claudiu Cristian // 1 mai 2016 at 23:17 // Răspunde

  Sincer sa fiu si eu am lucrat la Trimsol si nu mi se pare iesit nimic din comun , doar cei care nu se tine de munca au probleme (vorba lui dina). Banii care se dau la Trimsol nu se castiga si in alta parte vorbind de acest domeniu de activitate. Salarile intra exacat in data specificata de angajator .Intradevar ca sch-II de 10 ore este foarte obositor dar un alt loc de munca in Faget sau in imprejurimi nu o sa geststi la banii acestia . In fine sa ma rezum , mie unul mia placut. Nu plecam de la Trimsol dar ce sa faci uneori in viata trebuie sa iti urmezi calea . Bafta

 3. Dina Lazarescu // 1 mai 2016 at 21:43 // Răspunde

  As fi tare curioasa Luiza cand Ai lucrat Tu Si nu Ai fost platita??sau care ii ultima duminica lucrata??de CE nu spui Si cu cat plateste Trimsolul o sambata sau duminica?”numai declara numa tampenii…

 4. cosmanciuc luiza // 1 mai 2016 at 12:19 // Răspunde

  este adevarat ce spun muncitorii.in acea firma suntem tratati ca niste animale.muncim si sambata si duminica si cand ar trebui sa ne ridicam salriile si bonurile de multe ori sa intamplat sa uite cei de la conducere sa ne plateasca.iar sefii de linie de multe ori le vorbesc operatorilor foarte urat si arogant.suntem si am fost mereu mintiti de cei din conducere.nu cred ca nu se gasesc nereguli in aceasta firma,este imposibil dar sunt mascate dupa parerea mea
  .am lucrat la aceasta interprindere dar nu as indruma pe nimeni sa se mai angajeze acolo.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE