Ultima oră

Anda Maria Neagoe, 20 de ani în stresul pe muchie de cuțit de la Urgențe

Dr. Anda Maria Neagoe este medic primar în medicină de urgență și medicină de fa­milie. Din octombrie 2014 coordonează Com­par­ti­mentul de primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Lugoj. Dacă ar fi să o de­fi­nim pe doctorița Neagoe cu un cuvânt, acesta ar fi e­ner­gia. O energie incredibilă, mo­lipsitoare. Dincolo de te­nacitatea și ambiția cu­nos­cu­te, medicul Anda Maria Neagoe este, pentru cei care o cunosc cu adevărat, și un om foarte sensibil. Dovadă sunt volumele de poezie publicate până în prezent, dar și un fel de idealism cu care înfruntă inerțiile și pre­judecățile acestor vremuri tulburi.

O lugojeancă în slujba lugojenilor

Lucrează în domeniul ur­gen­țelor și nu lasă în nici o cli­pă impresia că ar fi dis­pu­să să stea deoparte. În do­meniul pe care și l-a ales, dr. Anda Maria Neagoe este încredințată că ”nepre­vă­zu­tul poate fi înfruntat doar cu oa­meni morali și respon­sa­bili”.

Are un master european în medicină de dezastru (2012) cu prof. Nicolae Stei­ner, cel care a pus ba­ze­le urgenței administrative în România, precursor al lui Raed Arafat și prof. Dan Mânăstieanu, reputat medic militar din București. Are un master în domeniul ser­vi­ciilor și serviciilor publice de sănătate (la Timișoara, cu prof. Cristian Vlădescu) și un curs de psiho­pe­da­go­gie, pe care l-a urmat în pe­rioada 2006/2007. La ora ac­tuală este doctorand, în­cre­dințată fiind că ”atâta timp cât trăim, trebuie să ne ocupăm de educație”.

S-a născut la Lugoj, a fă­cut liceul la ”Bredi”, apoi Fa­cultatea de Medicină – secția medicină generală, la Ti­mișoara. A obținut re­par­ti­ția la Spitalul de Boli In­fecțioase ”Victor Babeș”, ceea ce corespundea primei sale pasiuni din medicină.

20 de ani în stresul de la Urgențe

S-a reîntors la Lugoj în 1997, an din care lucrează la Urgențe. Sunt 20 de ani într-un domeniu foarte so­li­ci­tant, asociat stresului și de­ciziilor rapide, pe muchie de cuțit, un domeniu în care secundele pot face diferența dintre viață și moarte.

Înființarea com­par­ti­men­tului de profil de la spi­ta­lul lugojean se datorează u­nor oameni cu reală vi­ziu­ne managerială – dr. Pavel Cev, directorul SML și doam­nei Mărioara Sarău, care era la conducerea Di­rec­ției de Sănătate Publică.

”Compartimentul de primiri urgențe abia se structura. E­xista doar o cameră de gar­dă, iar conducerea de atunci cău­ta oameni care să lu­cre­ze în avanpostul spitalului, într-un domeniu greu, căci medicina de urgență este o specialitate grea”, spune dr. Neagoe.

În luarea deciziilor, i-au fost alături medici sau asis­ten­te, colegi pe care îi nu­mește ”de elită”. Printre a­ceș­tia s-a numărat și asis­ten­ta șefă Emilia Frățilă, un om de valoare deosebită.
Își amintește aproape toți pacienții pe care i-a avut în cele două decenii de ur­gen­țe: ”Primul meu pacient a a­juns la gardă cu dureri ab­do­minale intense. Am pro­ce­dat ca la carte, am pus în­tre­bări scurte și i-am cerut răs­punsuri scurte. Mi-a con­firmat că îi place să con­su­me alcool și am bănuit o pancreatită. Din fericire, era doar o reacție pancreatică. Țin minte acest prim caz pentru că atunci am văzut, pe viu, diferența între me­di­ci­na teoretică și cea prac­tică”.

”O să mor, doamna doctor?”

La Urgențe, deciziile, care depind de medic, de reacția pacientului, dar și de sis­tem, pot fi imprevizibile: ”Ce ne apare în fața ochilor s-ar putea să fie altceva de­cât ce descoperim. Îmi a­mintesc de un pacient venit de la Iosifalău. Inițial am cre­zut că are colici, am de­pis­tat o durere abdominală. Până a ajuns pe pat, în câ­teva secunde, mi-am dat sea­ma că are infarct. L-am tri­mis foarte repede la Ti­mi­șoara, dar, din păcate, și pe fon­dul unei suferințe mai vechi, s-a stins după câteva zile”.

Cea mai grea întrebare care i s-a pus de multe ori în carieră a fost: ”O să mor, doamna doctor?”

Anda Maria Neagoe nu poate rămâne indiferentă: ”Co­municarea veștilor triste este cel mai greu lucru în medicina de urgență. Vestea morții, și nu a decesului, care mi se pare un termen anost. Am avut cazuri de­pă­și­te, când pacienții s-au stins chiar la Urgențe. Chiar dacă erau cazuri depășite, mi-am reproșat de fiecare dată ce puteam face, peste ceea ce spun ghidurile și pro­tocoalele. Fiind coor­do­na­toarea Compartimentului de Primiri Urgențe, con­si­der că eu trebuie să fiu a­co­lo de sărbători, de Anul Nou. La 1 ianuarie, chiar la pre­­lua­rea gărzii, nici nu apu­ca­sem să îmi iau echi­pa­men­tul, am avut un caz de­pășit chirurgical. Omul a de­­ce­dat, pe baza unor sufe­rințe multiple, cardiace, pul­­mo­na­re și gastrice. Așa mi-am în­ceput anul”.

În 2016, mortalitatea la CPU Lugoj a fost de 0,1%, adică 19 pacienți și-au pier­dut aici viața. Compar­ti­men­­tul deservește o arie geo­grafică ce include mu­ni­ci­piul Lugoj și împrejuri­mi­le, pe o rază de 50 km.

Eliberarea de stres vine prin poezie

Desigur, am întrebat-o pe dr. Anda Maria Neagoe cum de­pășește stresul pro­fe­sio­nal inerent.  

Un prim răspuns îl dau preocupările sale literare. Puțină lume știe că medicul lu­gojean este membru al U­niunii Mondiale a Medicilor Scriitori și Publiciști, din anul 2002. În acel an, ea a fondat clubul literar ”ProArte” și a editat revista cu același nume, ilustrată cu picturi ale maestrului Silviu Orăvițan Crețu. A scris două volume de poezie – ”Poem pentru o cauză” (2002) și ”Dra­gostea are picioare re­pezi” (2016).

După moartea soțului, me­dic și el, survenită în a­nul 2014, familia Andei Ma­ria Neagoe înseamnă în primul rând cei doi gemeni, Vlad și Răzvan. Cei doi au 26 de ani și pot fi con­si­de­rați oameni realizați.

Vlad a terminat Me­di­ci­na și e rezident de chirurgie vasculară. Recent, a fost selectat pentru un curs care va fi ținut în primăvară de So­cietatea Europeană de Chi­rurgie Vasculară. Răz­van a terminat Arhitectura și a câștigat concursul ”Por­țile Timișoarei”, organizat de Primăria Timișoara, în a­vanpremiera momentului Ca­pitală Culturală Euro­pea­nă 2021. Cu acest prilej, au fost redesenate cele șase căi de acces în Metropola Ba­na­tului, două dintre acestea fiind adjudecate de ar­hi­tec­tul lugojean. La concurs au participat 155 de proiecte. Și Vlad a moștenit pasiunea pentru artă a mamei, el fiind invitat anul trecut la o reu­niune desfășurată la New York, unde au participat 58 de medici artiști din în­treaga lume.

Ce își dorește Anda Maria Neagoe pentru sine? Sunt idealuri exprimate în limbaj poetic: ”sănătate și de­pășirea prejudecăților vre­mii; rezistență curajoasă încă de la primele semne ale răului și disponibilitate la sacrificiu, fără de care nu vom putea scăpa de necaz în slujirea omului”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Anda Maria Neagoe, 20 de ani în stresul pe muchie de cuțit de la Urgențe

  1. Ioan Laichici // 2 martie 2017 at 19:49 // Răspunde

    Pretuire si recunostinta doamnei doctor. Când unii te mutileaza, alții iti salvează viața. In opinia mea, a salva viața cuiva aflat la limită ține, dincolo de profesionalism, si de pasiune și inspirație, de nervi puternici dozați cu răbdare la diversiuni, oboseală. M-a salvat si datorita ei traiesc si am reusit sa-mi vad fata terminand facultatea. Cred ca doamna doctor Neagoe se inscrie perfect in tipul de „doamna de fier”, fiind singura care mai poate schimba mentalitatea spitalului, dar si de a transforma urgenta intr-un loc deschis si sigur pentru lugojeni.

  2. Doamna Neagoe poate are o gramada de calitati ca om dar are si defecte printe care se numara incompetenta ca medic sau nervii slabi. Am fost cu tatal meu anul trecut la urgenta, ii era foarte foarte rau, febra mare de trei zile, nu reactionase la antibiotice etc. Pentru ca era foarte aglomerat la urgenta si nu facea fata situatiei, doamna Neagoe mai intai s-a certat cu noi ca nu avem rabdare, tinand cont ca am stat de la 10.00 la 15.00 pentru un rezultat la o radiografie pulmonara si am indraznit sa insist sa grabeasca putin toata treaba pt ca tatal meu era intr-o stare groaznica. Ne-a trimis acasa cu un banal antibiotic si antiinflamator si sa ne intoarcem peste trei zile. Daca faceam dupa capul ei tatal meu putea sa moara pt ca avea pneumonie si ulterior l-au depistat si cu TBC, asta dupa ce am gasit alti medici care sa ne asculte in primul rand. Nu exagerez cu nimic si nu e prima dezamagire din sistemul medical pe care am trait-o. Articolul despre doamna mi se pare exagerat sau comandat si poezia la urgente nu intereseaza pe nimeni.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*