- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Amenda record pentru o firmă din Lugoj – 70.000 de euro de la Consiliul Concurenţei

Mondial [1]Firma Gerola Prodinvest SRL din Lugoj a fost amendată de Consiliul Concurenţei împreună cu alţi 24 de retaileri şi furnizori ai acestora într-o acţiune de control care a dat cea mai mare amendă aplicată vreodată în România în sectorul de retail.

Cele 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare sancţionate (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) au luat amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aproximativ 35 milioane euro). Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009.

„În urma investigaţiei a fost sancţionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor. Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un preţ fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Conform instituţiei amintite, unul dintre furnizorii celor patru retaileri ar fi fost şi societatea lugojeană Gerola Prodinvest SRL, care a fost amendată cu suma de 309.000 lei(aprox. 70.000 euro). Aceasta are sediul pe strada Primăverii şi apărea în datele site-ului listafirme.ro cu 64 de angajaţi în 2013 şi ca domenii de activitate comerţ cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile.

Contactaţi pentru o opinie, un reprezentant al societăţii ne-a declarat că patronii sunt plecaţi în Germania, că nu poate furniza niciun contact al acestora şi că firma preferă să nu facă comentarii, deoarece nici nu a primit încă decizia de la Consiliul Concurenţei.