Ultima oră

Ambasadorul american Hans Klemm, încântat de primirea la Lugoj: “Vreau să văd că această Cheie chiar funcţionează. Voi reveni aici”!

Mondial23 aprilie a fost la Lugoj o veritabilă zi a prieteniei româno-americane.

Excelenţa Sa, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a primit Cheia Oraşului, cea mai înaltă distincţie acordată de autorităţile locale. Alături de el au fost prezenţi membrii trupei de bluegrass “The Stash Wyslouch String Band”, un altfel de ambasadori ai Americii, care au fost îndelung aplaudaţi pe scena Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu”.
Ambasadorul Hans Klem este cel mai înalt demnitar american care a poposit vreodată la Lugoj. După ce a vizitat Muzeul de Istorie, Artă şi Etnografie din municipiu, Excelenţa Sa, însoţit de doamna Mari Klemm şi de ataşatul cultural al Ambasadei Americane, doamna Marjorie Stern, s-a aflat apoi la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”.

Ambasadorul SUA a dat mâna cu oficialităţile judeţene şi locale venite să-l întîmpine – senatori, deputaţi, alţi demnitari şi reprezentanţi ai cultelor religioase dintre care îi amintim PSS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj şi pastorul Viorel Iuga – preşedintele Uniunii Baptiste din România.

În deschiderea manifestărilor de la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, trompetistul Teofil Berciu a interpretat imnurile de Stat ale SUA şi României. Un moment folcloric cu Ansamblul “Lugojana” şi proiecţia un mini-documentar despre Lugoj au prefaţat ceremonia de decernare a distincţiei Cheia Oraşului Excelenţei sale Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România.

“În urmă cu două săptămâni, împreună cu dl. Gabriel Olariu, directorul Fundaţiei Pâinea Vieţii, am făcut invitaţie Excelenţei Sale pentru a fi prezent aici, să ne cunoască oraşul, unde trăim împreună români, maghiari, germani, sârbi, evrei, ucrainieni; suntem şi ortodocşi, şi catolici, şi reformaţi. Lugojul e recunoscut pentru ecumenismul şi toleranţa sa. Este o mare onoare pentru mine şi pentru oraşul pe care-l conduc să spun că azi se află aici E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti”, a spus primarul Francisc Boldea, care a amintit apoi investiţiile americane în municpiu: compania multinaţională Honeywell Life Safety, Centrul Social al Fundaţiei Bashford, în valoare de 26 de milioane de dolari, investiţiile multimiliardarului american Steven Ausnit şi altele.

„Trebuie să vă spun, domnule primar, că din toate oraşele unde am fost până acum, niciunde n-am avut parte de aşa o primire caldă şi generoasă ca la Lugoj”

Impecabil şi elegant, E.S. Hans Klemm a răspuns gazdelor că “sunt ambasador al SUA în România de doar şase luni. A existat o perioadă lungă între plecarea predecesorului meu şi venirea mea, aşa că am încercat să folosesc timpul avut la dispoziţie până acum pentru a vizita cât mai multe oraşe din România. Şi asta pentru că nu sunt doar ambasadorul Preşedintelui american, al Guvernului american şi al poporului american la Bucureşti, ci sunt ambasador pentru toată România. Şi trebuie să vă spun, domnule primar, că din toate oraşele unde am fost până acum, niciunde n-am avut parte de aşa o primire caldă şi generoasă ca la Lugoj. Azi când am avut marea onoare de a primi Cheia Oraşului dv., este obligaţia mea să mă întorc aici cât de des cu putinţă! Ţelul meu este să aprofundez cît mai mult relaţia dintre lugojeni şi poporul american, să reamintesc faptul că îmbrăţişăm împreună valorile democratice, instituţiile democratice şi un viitor democratic!”

Înaltul demnitar american a mai spus că “vreau să văd că această Cheie chiar funcţionează”, cu referire la necesitatea unor legături bilaterale economice consolidate.

La final, ambasadorul Klemm a prezentat el însuşi muzicienii de la “The Stash Wyslouch String Band”, care au ridicat sala în picioare cu un concert de bluegrass, din care nu a lipsit nici “Ciobănaş cu 300 de oi”, piesă cântată, spre deliciul celor prezenţi, în limba română.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE