Ultima oră

Alergie! Președintele CJ Timiș “iritat” de nepăsarea Primăriei Lugoj în combaterea ambroziei

MondialCălin Dobra, a hotărât să se implice personal în stârpirea ambroziei și cere de urgență administrațiilor locale, printre care se află și Primăria Municipiului Lugoj, să respecte legislația în domeniu, deoarece sesizările cetățenilor cu privire la înmulțirea buruienii alergenice nu contenesc să se oprească, iar autoritățile se prefac că nu ar ști despre ce “iarbă” este vorba.

Oficial municipalitatea lugojeană ar trebui “pre­mia­tă”, deoarece la nivel declara­tiv prin adresa nr. 40547/10.05.2019 trimisă către Direcția pentru Agri­cultură Timiș se afirmă că “până la această dată nu au fost semnalate terenuri infestate cu buruiana ambrozia pe raza UAT Lugoj”.

Lugojenii plâng, strănută și se sufocă la propriu, arătând pe diferite rețele de socializare tufele cu ambrozie din parcuri, de pe lângă locurile de joacă sau terenurile virane dintre blocuri… inexistente pe hârtie.

Prefectura, CJ Timiș și lugojenii… afectați!

Ca urmare a notificărilor primite de la oameni, pe adresa Consiliului Județean Timiș dar și pe adresa personală, șeful CJT a răbufnit.

”Cer respectarea de urgență a legii. Ambrozia trebuie tăiată! Am primit foarte multe sesizări pe adresa Consiliului Județean, dar și pe adresa mea personală. Având în vedere situația critică în care se află județul nostru la capitolul ambrozie și știind că această buruiană se răspândește foarte rapid și provoacă alergii severe, am solicitat de urgență tuturor primăriilor din județ să meargă pe terenurile unităților administrativ teritoriale și să taie planta. Asta în condițiile în care există și o lege în acest sens și trebuie aplicată. Voi urmări personal situația de pe teren”, a declarat Călin Dobra. La rândul său și prefectul de Timiș, a cerut în nenumărate rânduri Direcției de Agricultură, să fie luate măsuri urgente de combatere la nivelul întregului județ. ”Am dispus încă de la începutul anului crearea unei comisii mixte, vizavi de ambrozie. Rugămintea mea este: luați-vă în serios această misiune de coordonator a acestei comisii, haideți să demarăm aceste acțiuni și să facem ordine. Avem o prevedere legală, putem să luăm măsuri. Chiar aștept de la dum­nea­­voastră să demarați controale. Dacă doriți sprijin, o să îl aveți, de la instituțiile statului. Haideți să facem ceva vizavi de ambrozie!”, spune prefectul Eva Andreaș.

Primăria… imună ?!

Specialiștii spun că “nu există la ora actuală, nicăieri în lume, un medicament sau picături care să vindece în câteva zile sau săptămâni alergia la ambrozie. Tratamentul cel mai eficient fiind cel de desensibilizare, este de lungă durată – poate să dureze și cinci ani – și există riscul ca pacientul să renunțe pe parcurs”. În această situa­ție, se pare că edilii locali res­­ponsabili sunt imuni și astfel nu înțeleg reacțiile adverse provocate lugojenilor, de polenul plantei.

“Situația a­ceasta este și în alte localități din județ, de exemplu la Buziaș. Ce ar fi dacă cei cu alergie ar cere ca medicamentele să fie plătite de primării”, se întreabă și întreabă, Eugen B., un cititor al săp­tămânalului Re­deș­tep­tarea.

Potrivit legii, persoanele fizice și juridice trebuie să des­fă­șoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație este neglijată, vor primi inițial un avertisment. Ignorarea avertismentului duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanei fizice, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Singurul care este aproape de realitate este viceprimarul Cristian Galescu, cel care a recepționat mesajul președintelui CJT și a dispus formarea unei co­mi­sii din partea Biroului Agricol al Primăriei Lugoj, care sa se deplaseze în teren și să facă un inventar.

”În urma acestui inventar vom trimite sesizări în scris celor care au probleme, să își igienizeze te­renurile, altfel vor fi pe­na­lizați. Dacă se va descoperi am­brozie pe terenurile pri­mă­riei sau pe domeniul pu­blic, se va dispune celor de la Sere și Spații Verzi să in­ter­vină. În aceiași măsură către instituții vor fi trimise no­ti­fi­cări pentru curățarea te­re­nu­rilor” a declarat Galescu.

Acesta a mai spus că termenul până la care comisia trebuie să inventarieze terenurile este 10 septembrie. În caz că vor mai exista suprafețe ce nu au fost înregistrate de către membrii comisiei, autoritățile locale așteaptă ca sesizările să fie trimise pe adresa de mail a Primăriei Lugoj.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.