Ultima oră

Aglomerație uriaşă! 32.000 de maşini la aproape 40.000 de lugojeni

MondialÎn prezent, numărul vehi­cu­le­lor înmatriculate la Lugoj este foarte apropiat de nu­mă­rul total al locuitorilor o­ra­șului. La o populație de 48.611 locuitori înregistraţi, din care doar vreo 40.000 mai stau în oraş, avem nu mai puțin de 32.000 de ve­hi­cule.

Dintre acestea, 20.000 sunt automobile sub 3,5 tone și alte 12.000, peste 3,5 tone. Dacă le mai a­dău­găm şi pe cele înmatriculate în Bulgaria sau în ţările oc­cidentale situaţia se schim­bă foarte mult. De aceea, ad­ministrația locală în­cear­că să găsească soluții în fața a­devăratei ”crize de creș­te­re” pe care o traversează ur­b­ea. Astfel, şase idei prin­ci­pa­le vor fi discutate în ur­mă­toarea ședință a comisiei de circulație.

Locurile de parcare sunt su­praaglomerate, atât în zo­na celor 11.200 de a­par­ta­men­te la bloc, cât și în car­tierele de case (în total, Lu­go­jul are 8.000 de case).
Șomajul foarte scăzut, de doar 0,7% (înainte de i­nau­gurarea marilor in­ves­ti­ții Lidl, Kaufland și De­de­man), a atras multă forță de muncă din exteriorul mu­ni­ci­piului, chiar și din județe mai îndepărtate, precum Me­he­dinți, Argeș sau Hu­ne­doa­ra.

Conform datelor oferite de administrația muni­ci­piu­lui, sunt 54 de autocare cu oameni din alte județe care fac zilnic naveta la Lugoj. Prin stabilirea acestora, o­ra­șul va deveni și mai aglo­me­rat. Deocamdată, ho­te­lu­ri­le și pensiunile sunt foarte o­cupate, iar o gazdă se poa­te găsi cu greu în oraș. Este o adevărată ”criză de creș­te­re”, căreia Lugojul trebuie să îi facă față nu numai pe plan imobiliar, ci și pe plan rutier.

Circulaţia, sufocată în următorii ani

În curând, circulația va fi sufocată de noi ambuteiaje pe cele 257 de străzi ale mu­nicipiului, dintre care 236 sunt asfaltate.

Să nu uităm că în curând la Lugoj vor apărea două noi cartiere rezidențiale de ca­se, una situată în zona dintre Hezerișului și șo­sea­ua de cen­tură, alta pe Traian Vuia. Acestea cer la rândul lor noi locuri de parcare.

Primarul Boldea este con­știent că sunt zone unde șo­ferii nu au încotro și în­cal­că legea: ”Pe strada Bu­cegi, dacă mergi de la Co­co­șul de Aur la Hotel Dacia, din cauza faptului că unii și-au parcat mașinile acolo du­pă colț, până la Școala de Arte, toți trec pe linia con­ti­nuă, că nu au încotro”.

Primarul Francisc Bol­dea a detaliat pentru ”Re­deș­teptarea” câteva direcții de acțiune pentru amelio­ra­rea traficului rutier în mu­ni­cipiu.

”Vineri vom avea o co­mi­sie de circulație la nivelul mu­nicipiului privind solu­ții­le de încadrare în diferite benzi de circulație în zona noului centru Lidl Logistic de pe strada Timișoarei. Al doilea punct important care va fi este legat de mo­der­ni­za­rea pe care dorim să o fa­cem la Blocurile A de pe stra­da Timișoarei 110, vi­zavi de OMV. Toată zona Blo­cu­rilor A va fi moder­ni­zată, se vor face sensuri u­ni­ce, vor fi modificate ca­ro­sa­bilul și trotuarele. A treia pro­blemă este legată de con­tinuarea străzii Plopilor pe lângă Baia Comunală, pâ­nă la Podul de Fier, cu rea­lizarea unui sens gi­ra­to­riu în dreptul magazinului E­lectrice. Se va bloca cir­cu­la­ția între Ceasul Electric și Carrefour. În paralel, se va moderniza zona din fața Ca­sei de Cultură a Sindi­ca­te­lor, cu terase şi va fi un a­de­vărat centru care se va con­ti­nua pe Mocioni. Schim­ba­rea de pe malul Timișului se va face la începutul pri­mă­verii, când vremea va per­mi­te. Formele sunt făcute, iar acum urmează licitația. Pa­tru: vom bloca și cir­cu­la­ția de la magazinul Femina la Poliție. Va rezulta o zonă pietonală lată, cu terase frumoase, situată în Piața Jo­sif Constantin Drăgan. Cinci: lucrările de extindere a parcărilor din cartierul de blocuri Cotu Mic continuă. La ora actuală au fost de­fr­i­șa­te spațiile pentru viitoa­re­le parcări de pe strada Lăc­rămioarelor – Blocul 5. Aici vor fi făcute 76 de locuri de parcare”, a declarat Boldea.

În ceea ce privește si­tua­ția de pe șoseaua de centură, în apropierea zonei in­dus­tria­le de pe Tapiei, acolo un­de au avut loc accidente cu urmări tragice, aceasta nu aparține de administrația mu­nicipiului Lugoj, ci de Compania Națională de Au­tostrăzi și Drumuri Na­țio­na­le:

”Noi am discutat cu in­ves­titorii. Vom trage cu­ren­tul electric acolo și vom in­stala semafoarele. În per­spec­tivă, și aici mă gândesc la un an – doi, vom face și un sens giratoriu oval, nu ro­tund, ca să nu spargem tot dru­mul”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Aglomerație uriaşă! 32.000 de maşini la aproape 40.000 de lugojeni

  1. Sens giratoriu oval, hmmm, sa nu fie o alta greseala si apoi sa trebuiasca sa sparga din nou drumul ca sa il faca rotund. Oricum nu par de increde oamenii de la autostrazi pentru ca deja au gresit de prea multe ori, chiar si situatia actuala este o greseala la care nu ar lucra sa o rezolve dar sunt trasi de maneca.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE