Ultima oră

Afinele rotunjesc veniturile locuitorilor din zona Tomeşti – Nădrag

Sezonul afinelor negre se apropie de sfârşit, dar locuitorii din zona de est a judeţului aşteaptă să se coacă şi cele roşii, cunoscute sub denumirea de ”merişoare”.

În special culegătorii din co­munele aflate la poalele munţilor Poiana Ruscă şi-au făcut ”plinul” cu fructele atât de căutate în gas­tro­no­mie şi în farmacia naturistă.

Producţiile bune i-au făcut pe unii să-şi petreacă zile întregi în golurile alpine, pe cele mai mari vârfuri din zonă – Padeş şi Rusca, pen­tru a-şi umple desagele.

”Nu este o muncă u­şoa­ră şi într-o zi de lucru reu­şim să strângem chiar şi 20 de kilograme. Avem unelte con­fecţionate special pentru adunarea afinelor. Este vorba de un fel de lopăţică ce este crestată în vârf ase­meni unui pieptene. Aceasta se introduce printre ra­mu­rile afinului şi fructele ră­mân acolo”, ne spunea Au­ro­ra Sandu din comuna Pie­troasa, recent întoarsă de pe vârful Padeş.

Împreună cu membri fa­mi­liei, aceasta a reuşit să a­du­ne circa 100 de kilog­ra­me, pentru a fi co­mer­cia­li­za­te.

”Vin oameni de prin alte părţi şi ne cumpără afi­ne­le. De – acasă le vindem cu 13 – 14 lei. Sunt bani care ne ajută să ne grijim de familii”, ne mai declara fe­meia.

De partea cealaltă a mun­telui, la Nădrag, nu este zi în care cel puţin 15 – 20 de oameni să nu urmeze poteca spre Vârful Padeş, a cărui gol alpin e acoperit a­proa­pe în totalitate de afini.

Oa­menii sunt nevoiţi să în­du­re şi capriciile naturii, dar producţia bună îi face însă să uite de necazurile pri­ci­nuite de vreme.

”Anul a­ces­ta au fost afine şi nu ne-am chinuim atât la adunat. La cele ne­gre, sezonul începe în iulie şi se încheie la sfâr­şitul lui august. Acum încep să se coacă şi merişoarele, cele roşii, şi o luăm de la capăt. Vin mulţi de pe la Lu­goj sau din alte locuri şi în­treabă de afine. La noi se vinde bi­do­nul de zece litri cu 100 lei. Ar pica 10 lei pe litru”, ne spu­nea un cu­le­gă­tor din Nă­drag.

Pe pieţele din Făget şi Lu­goj afinele se co­mer­cia­li­zează cu sume cuprinse în­tre 15 şi 17 lei.

Acestea con­țin substanțe valoroase care aduc numeroase beneficii sănătății.

Întăresc sistemul car­diovasular și vasele ca­pi­la­re şi contribuie la pre­ve­ni­rea cheagurilor de sânge.

A­fi­nele sunt de mare ajutor și în afecțiunile gas­tr­o­intes­ti­na­le.

Au cea mai mare ca­pa­citate antioxidantă dintre toate fructele, păstrează in­te­gritatea vederii, menţin să­nătatea creierului şi luptă îm­potriva cancerului.

În bu­că­tării, sunt folosite pentru sirop sau dulceaţă, dar şi pentru prepararea  ”afi­na­tei”, căutată băutură spir­toa­să.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE