Ultima oră

Această emisiune este un fiasco! Ficțiunea pe culmile inepției

MondialÎncadrate în categoria reality show (o profundă imbecilitate!) producțiile TV cu iz de mahala , cu soacre, gineri și nurori, un soi de Jerry Springer simulat (măcar acolo cafteala era mai suculentă), așadar încropelile astea penibile trebuie să aibă ceva audiență estimată și calculată, devreme ce se mai strecoară insidios în grilele TV.

Ernest Takacs nu mai prestează de multă vreme la ”Prima”, dar, date în reluare, ”Trădați în dragoste” (serie lungă) mai au ceva telespectatori.

Astăzi, teleastul specializat în scandaluri regizate face tot cam același lucru la Kanal D, la ”Ochii din umbră”, cu ”actori” amatori dispuși să se dea în stambă pentru ceva mărunțiș. ”Antena Stars” s-a gândit că mai e rost pe piață de o emisiune cu tematică similară și a desemnat-o pe Mara Bănică drept amfitrion al ”Capcanei seducției” (două ore sâmbăta, într-un program cu geometrie variabilă, în care ”Dosarele VIP” își mută ziua și ora de difuzare mai ceva ca Speedy Gonzales în desenele animate).

Jurnalista Mara Bănică își vede visul împlinit. Nu a avut niciodată o emisiune proprie la TV, precum Bahmuțeanca (apropo, Adriana prestează zilnic, dar cu o oră mai puțin, semn că ”Necenzurat” dă oarece semne de oboseală), a fost până acum invitatul cârcotaș perfect (e drept că postura i se potrivește de minune, îi stă mai bine decât gazdă, o ipostază unde oarece temperare este indicată).

”Capcana seducției” nu este altceva decât ”Test de fidelitate” reloaded, o făcătură fără intervenția inutilă e final a unui psiholog de strânsură, al casei – atu esențial rămâne un decor agreabil, mai potrivit pentru o șuetă clasică între dudui, colportând bârfe de salon. Absolut totul în ”Capcana…” desăvârșește o jenantă emisiune încropită (ba mai are și public în asistență, care în schimbul unui minim onorariu aplaudă, vociferează, huiduie și mai scapă și câte o onomatopee, ori comentarii succinte neaoșe) pe tema fidelității afective conjugale au ba, cu amatori neexperimentați care se pretează la astfel de penibile evoluții televizate.

Cu faimosul său cinism din dotare, Mara Bănică afirma cândva că actuala conjunctură din mass media a determinat-o să treacă cu arme și bagaje din tabăra gazetăriei de investigație (ziare nu prea mai sunt, anchete nu se mai fac, schema este full la Antene ori ProTv) în cea a a entertainmentului fie și de joasă speță, ”otevizat” și tabloidizat la maximum. Firește, o soluție de avarie aducătoare totuși de câștig și notorietate, bineînțeles fluctuante, de vreme ce odată și odată, până și publicul amator de scandal fabricat se va sătura de astfel de emanații ale prostului gust.

Divertismentul facil nu va avea for ever prozeliți necondiționați și atunci să vezi ce iureș în căutarea de noi joburi și noi povești livrate la televizor, pentru noi generații de public. Dan Negru este de 17 ani lider de proiect la Revelioanele TV anteniste, și nimic nu prevede o eventuală detronare. Dar să nu uităm totuși că victoria este ușurică în contextul unor competitori care au socotit că „noaptea cea mai lungă dintre ani” nu mai este o miză autentică pentru rating.

Ca atare, nu-și dau osteneala să vină în față cu mirobolanta seducție a fastului. Și la Antena 1, pragul este coborât, lăutăria și manelismul cotropind varietățile de sezon festiv, glumițele sunt banale, iar decorul sclipitor nu ține loc de conținut, imaginație și magie creativă.

Noroc cu show-urile de talente, singurele care mai rezistă consistent pe piață. Până și bucătăreala, în ciuda succesului inițial, a prins un gust de cocleală prin repetitivități tot mai obositoare. Doar Dinescu, prin ”Politică și delicatețuri” își păstrează savoarea, grație charismei unui bucătar nu doar talentat, ci și implicat ca pasiune în ceea ce gătește, dar mai ales în comentariile adiționale.

La ”Arte, carte și capricii”, Ștefan Bănică ne-a vorbit mândru și entuziasmat de recordul celor 60 de concerte de Crăciun în 15 ani de evenimente la Sala Palatului (în 2016, zilele anunțate oficial sunt 9 și 10 decembrie) dar și de proiectul de la ”Metropolis”un captivant text de comedie ”Jack și femeile lui” de Neil Simon (dramaturgul său favorit)în care va face un veritabil tur de forță în compania ”extenuantă” a șapte actrițe din generații diferite.

Au fost turnee muzicale prin țară, precedând sărbătorile de iarnă, vor urma turnee teatrale cu amintitul titlu, în regia lui Claudiu Goga, videoclipuri și relanșul obligatoriu din ianuarie, singurul răsfăț pe care un artist dinamic precum Bănică și-l poate îngădui. Este meritorie în cazul său gestionarea inteligentă a unei cariere polivalente, căreia îi lipsește doar o prezență mai vizibilă în domeniul cinematografiei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE