Ultima oră

A început reabilitarea fațadei Palatului Bejan! Clădirea simbol a Lugojului va fi refăcută pe banii proprietarilor

MondialCele patru familii de pro­prietari din Palatul Bejan au în­ceput restaurarea faţadei a­cestei clădiri emblematice a Lugojului. Restaurarea se face cu fondurile pro­prie­ta­rilor, care strâng aceşti bani din anul 2014.

Lucrările se în­tind pe o suprafaţă mare, de 1.650 mp, adiacente a trei străzi: Splaiul Corneliu Co­po­su, Unirii şi Piata J.C. Dră­gan.

Lucrările vor fi e­fectuate etapizat, începând cu faţadele de pe Splaiul Co­po­su, strada Unirii şi, în func­ţie de mersul lucrărilor, la vară va fi reabilitată şi fa­ţada dinspre Piaţa Drăgan.

Cu­loarea aleasă este cea o­ri­ginală. Lucrările vor res­pec­ta avizul Comisiei Mo­nu­mentelor Istorice de la Ti­mişoara şi ale autorizaţiei de construcţie eliberată de Pri­măria Municipiului Lu­goj. Valoarea totală va ţine însă cont şi de lucrările ne­pre­văzute (consolidări etc.), care este foarte posibil să a­pară.

Clădirea realizată în anul 1902 a fost exploatată de statul român din anul 1947 până în 1989, res­pec­tiv 52 de ani, fiind re­tro­ce­da­tă actualilor proprietari (fa­miliile Simona Puţinelu, An­drei Puţinelu, Zeno Be­jan şi Mihai Bejan) în anul 1999, după lungi procese, într-o stare de deteriorare pro­nunţată.

În unele ca­me­re, spun proprietarii, ”în­căl­zirea era realizată cu lemne din parchetul clădirii”.

Fa­mi­liile proprietare con­si­de­ră că ”la reabilitarea clădirii ar fi trebuit să participe şi sta­tul român, care a primit 52 de ani chirie”.

Din 1999 şi până acum, proprietarii au executat continue lucrări de reabilitare din bani pro­prii.

”Primăria Lugoj a pro­mis implicarea în rea­bi­li­ta­rea clădirilor din Piaţa Dră­gan până la Podul de Fier. Acest lucru putea fi realizat cu fonduri europene şi cu par­ticiparea fondurilor pro­prie­tarilor sprijiniţi de pri­mă­rie, dar după reabilitarea clădirii Poliţiei, acţiunea s-a oprit. Ansamblul Piaţa Dră­gan constituie monument is­to­ric trecut în lista LMI din România. Din păcate, nu s-au întocmit docu­men­ta­ţii care să precizeze în ce con­stă monumentul res­pec­tiv şi care sunt clădirile cu valoare istorică. Nici măcar nu s-au întocmit docu­men­ta­ţii urbanistice la ”Re­gle­mentarea privind zona pro­te­jată” a monumentului. Aceste documentaţii ar fi făcut ca taxa de monumente să fie zero, în loc de 4.200 lei. Aceste documentaţii ar fi trebuit să fie realizate de Pri­mărie, ca beneficiar, cu sprijinul Muzeului”, au de­clarat proprietarii.

Lucrările de reabilitare sunt estimate la 100.000 de euro.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on A început reabilitarea fațadei Palatului Bejan! Clădirea simbol a Lugojului va fi refăcută pe banii proprietarilor

  1. De ce sa sprijine primăria reabilitarea? In primul rând primarul nu are nici un beneficiu de pe urma ei. Electoral faptul ca niște proprietari il e zero. Pe de alta parte e mai profitabil sa faci afaceri cu niște firme de la care poți lua înapoi parte din fonduri, vezi firmele lui Nea Badina Secu.

    In alta ordine de idei ar trebui sa ai si personal in primărie care sa știe ceva despre urbanism vezi renumitul constructor arhitect șef. Dacă te uiți doar la câteva clădiri din oraș stai si te minunezi cum au putut primi autorizație de construcție vezi palatul Vertes (fosta electrice pt cei ce nu cunosc istria locală). Nu cunoștințe de arhitectura sunt necesare când dai o autorizație de construcție pentru un zugrăvit exterior ci doar un elementar simt estetic care pe la Strehaia se pare ca lipsește. Nu te supăra Dini dar asta e.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE