- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

“80 la sută din medicii care au lucrat la Radiologie în spitalul lugojean au murit de cancer”

Mondial [1]

radiatiDr. Dan Traian Demeter, medic primar, lucrează de patru decenii în domeniul radiologiei. El duce o luptă pentru recunoaşterea drepturilor băneşti ale personalului care activează în acest domeniu. Radiologia este una dintre cele mai periculoase radiatiDr. Dan Traian Demeter, medic primar, lucrează de patru decenii în domeniul radiologiei. El duce o luptă pentru recunoaşterea drepturilor băneşti ale personalului care activează în acest domeniu. Radiologia este una dintre cele mai periculoase ramuri ale medicinei, iar situaţia este la fel la Lugoj, ca peste tot în ţară. Cu toate acestea, Guvernul tărăgăneză acordarea sporurilor binemeritate. Expunerea la raza Roentgen poate duce la îmbolnăviri grave de cancer, leucemie, tuberculoză şi multe alte boli. Până au primit aparatură ceva mai performantă, radiologii au lucrat cu aparate fără protecţie care îi iradiau zilnic.

 Doctorul Demeter spune că riscul la care sunt expuşi radiologii este recunoscut, dar că în ultimul timp aceştia nu şi-au mai primit nici măcar sporurile. „Înainte de 1989, singura secţie din Spitalul Municipal care avea spor de periclitate era Radiologia. Nici TBC-ul, nici alte secţii nu aveau nici un fel de spor. Noi eram singurii care beneficiam de un spor – nu era cine ştie ce, dar era bun şi acela. După Revoluţie, au apărut tot felul de legi, ordine şi decrete prin care fiecare putea să facă rost de sporuri, chiar de 100%, iar noi am ajuns cu sporul minim pe spital. Aici a fost problema. Având în vedere că noi, cei de la Radiologie, lucram şi în mediul curant, dar eram şi singurul laborator de radiologie care deservea TBC-ul, ne expuneam la un risc dublu. Plus că, pe toţi pacienţii care aveau TBC şi nu erau depistaţi, îi depistam noi, la radiologie. Veneau la laborator, ne răsuflau în faţă, noi nu ştiam că au TBC, bacilul Koch circula în voie… Spre deosebire de Radiologie, medicii de la TBC erau protejaţi şi avertizaţi că primesc pacienţi suferinzi de această boală – ei căpătau spor de 100%, iar noi, de 20%. Am făcut un proces şi l-am câştigat cu titlu definitiv. Dar, cum guvernul de până acum avea mare “grijă” de oameni, a dat o Ordonanţă de Urgenţă ca să nu ne dea banii, decât eşalonat : 2% într-un an, 5% în alt an, şi tot aşa, până ce personalul de la Radiologie se mai răreşte… Am acţionat din nou în justiţie şi sper să-mi capăt banii, pentru că îmi prejudiciază pensia. Eu nu mai sunt bugetar. Această lege se referă la bugetari, iar noi, ca pensionari, nu mai facem parte din aceştia. Banii pe care ni-i datorează spitalul trebuie să ni-i dea, fiindcă în clipa aceea îmi creşte pensia” – ne-a declarat dr. Dan Traian Demeter, medic radiolog.

Radiologii au „dreptul” să încaseze de zece ori mai multe radiaţii ca un pacient obişnuit. Expunerea la raza Roentgen poate da cancer, leucemie şi multe alte boli, la care, având în vedere condiţiile amintite, se adaugă tuberculoza. Până au primit aparatură ceva mai performantă, radiologii au lucrat cu aparate care emiteau raza pe ecran printr-un tub. „Eram în faţa ecranului, deci raza Roentgen venea spre noi. Între noi şi rază era pacientul pe care îl examinam. El era iradiat, căci numai aşa puteam să-l examinăm. Teoretic, raza trebuia să se oprească la ecran, dar nu întotdeauna sută la sută… Conform legilor în vigoare, radiologii aveau <<dreptul>> să încaseze de zece ori mai multe raze decât un cetăţean obişnuit, pentru că noi eram mai cu <<moţ>>!… Plus că noi încasam razele astea în fiecare zi. E drept că lucram doar şapte ore, cu o oră mai puţin decât ceilalţi, dar intram în rază directă şi ne iradiam. Efectul se numeşte stocastic, adică acumulezi radiaţiile astea şi nu ştii ce se întâmplă”, explică dr. Demeter. Pe lângă radiaţiile directe, mai sunt şi aşa-zisele raze secundare, care ajung pe pereţi, se răsfrâng şi umplu practic încăperea. E drept că ele au o acţiune efemeră, pentru că sunt absorbite de materialele pe care le întâlnesc. Iar printre acestea se numără şi personalul secţiei! Cu toată protecţia care există în prezent, acesta era şi este în continuare pericilitat, lucrând tot în vecinătatea tubului Roentgen.

Cadre medicale de mare valoare, victime ale iradierii. Mărturiile doctorului Demeter sunt cutremurătoare: „La Lugoj, din personalul de la Radiologie, 80% la sută au murit de cancer sau de leucemie! Pot să vă spun: doctorul Plauchitiu a murit de cancer, doctorul Dobre a avut tot o formă de cancer, soţia doctorului Petcu, cea care a fost asistentă la noi, a murit de cancer, la fel şi doctorul Epure, fost şef al secţiei de Radiologie. El a avut interdicţie doi ani să lucreze în mediul cu raze, fiindcă a făcut boala de iradiere, pur şi simplu! Despre doctorul Dumbravă nu ştiu, dar şi el a fost expus efectului radiaţiilor. Sunt medici la pensie care au limfoame şi alte probleme de acest gen, se tratează pe la Cluj de ani de zile, iar un asistent al nostru are leucemie limfoidă şi face tratament”.

Într-o zi când era puţin de lucru, se expunea la raze de 30-40 de ori pe zi… Dr. Demeter ţine să precizeze că situaţia nu se referă strict doar la Lugoj. „Iniţial, până în anii ‘20, aparatele de radiologie nu erau blindate. De aceea, până şi Roentgen a murit de leucemie. Apoi au început să fie blindate, dar blindajul era insuficient. Blindajul presupune o protecţie a tubului, dar raza pleacă din tub, în mod teoretic ar trebui să fie oprită de ecran, dar în realitate nu e oprită sută la sută. Dacă lucrezi în altă direcţie, există riscul să te atingă razele secundare, şi nu trebuie să fie prea multe ca să-ţi facă rău! Dacă se întâmplă asta, faci boala de iradiere, pe care a avut-o doctorul Epure”. Într-o zi de lucru, dr. Demeter primea la Radiologie cam 30-40 de pacienţi. În anul 1973, când a devenit radiolog, erau opt medici de specialitate la Lugoj. Acum, la spital mai lucrează doar doi…