Ultima oră

8 Martie, ziua pe care copila Ayesha n-a mai apucat-o

MondialCa de obicei, 8 Martie este prilej al nesfârșitelor mesaje de iubire adresate femeii. E­dul­co­rate, mai mult sau mai puțin sincere, acestea sunt acceptate cu drag de mamele, soțiile, fii­cele, surorile ori iubitele noas­tre. Iar noi, bărbații, le mul­țumim ușurați. În fond, scăpăm ieftin: o singură zi pe an este rezervată la ditamai ju­mătate din umanitate – ju­mătatea cea mare, căci femeile se în­tâm­plă să fie mai multe pe această planetă.
Cu riscul de a strica at­mosfera idilică, să vedem ce se întâmplă în lumea reală, unde nu toate poveștile au finalul fericit al filmelor romantice produse de  ”Hallmark”.  

În România, ”crima de la coa­for” (Coaforul Perla, Bu­cu­rești, 2012) s-a repetat de zeci de ori. De fiecare dată, același scenariu: femeia disperată se­si­zează forțele de ordine în le­gătură cu comportamentul abuziv al soțului / partenerului. ”Organele” iau la mișto sau trec cu vederea petiția, pre­fe­rând să nu se bage în ciorba altora, conjugală sau a­mo­roa­să.

La câteva zile, femeia care i-a deranjat cu reclamația e găsită fără suflare. Urmează o răbufnire zgomotoasă, de mo­ment, în presă. Apoi, liniște … Cazul s-a rezolvat de la sine, nu vor mai fi reclamații.

Într-o țară în care femeia e bătută preventiv, pentru că ”știe ea de ce”, iar bătaia e ruptă din Rai, nu-i așa? – astfel de ”norme” revoltătoare sunt încă acceptate și, pe cale de consecință, trecute sub tăcere. Ba unii consideră (vedeți co­men­tariile de pe facebook) că adevărata victimă e bărbatul gelos care și-a măcelărit par­te­ne­ra, văzută ca simplu obiect al posesiei, și nu ca ființă u­ma­nă cu drepturi egale, dotată cu voință și inteligență proprie.

În plus, se știe, dacă ești blondă, ești automat frivolă, ca să nu zicem altfel, și proastă. Cele mai gustate bancuri de pe facebook rezonează cu abu­zu­rile misogine, iar hărțuirea on-line e la ordinea zilei. Pă­catele sunt judecate diferit, în funcție de gen. Barometrul so­cial al rețelelor de so­cia­li­zare se înroșește de indignare atunci când e vorba despre fe­mei cinice, înșelătoare, lacome sau dornice de aventuri mul­ti­ple, uitând că tocmai acestea sunt valorile standard care de­fi­nesc succesul în lumea băr­baților.

Și atunci, le acuzăm pe cele care s-au adaptat perfect acestei lumi? Iar pe cele su­pu­se, care înțeleg ”din prima” că rolul lor este la cratiță sau ca anexă a mașinii de spălat, le mângâiem pe creștet, la modul ipocrit și condescendent?

Ce să mai spunem despre Europa tuturor drepturilor și li­bertăților, unde un eurodeputat po­lonez, Janusz Korwin, spu­nea în P.E. că i se pare firesc ca femeile să fie plătite mai puțin, pentru că sunt ”mai mici, mai slabe și mai puțin inteligente”. Oare mama lui la ce categorie s-ar fi încadrat?

Iată o ”minunată” con­ver­gen­ță de idei ale catolicului po­lon cu imamii saudiți care apără interdicția femeilor de a conduce mașini, fiind ”spirite slabe”, sau cu conclavul oa­me­nilor de știință din aceeași țară, care au ajuns la un acord asupra definirii femeilor drept ”mamifere”.

Foarte regretabil și tul­bu­rător în același timp este că granița feminismului Occi­den­tal, atât de vocal în Vest, se o­prește la granițele lumii musulmane, o lume în care vălul acoperă mii de umilințe și discriminări cotidiene.

Cu o zi înainte de 8 Martie, în statul indian Karnataka, o fată de 10 ani a fost ucisă. Vraciul satului sfătuise familia victimei să facă acest sacrificiu uman, pentru ca fratele mai mare, paralizat, să se vindece.
Acestei fete și milioanelor ei de surate le dedicăm ziua de 8 Martie.
Pe lângă flori, să le oferim și dorința noastră de schimba regulile unei lumi bazate pe discriminare, forță fizică și impunere forțată a unor reguli inumane.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE