Ultima oră

8 consecințe nedorite ale deficitului de vitamina B12

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/syringe-pill-capsule-morphine-1884784

MondialUn factor important în prevenirea apariției problemelor de sănătate îl constituie și asigurarea aportului necesar de vitamine, esențiale pentru buna desfășurare a proceselor fizico-chimice care au loc în organism și în întărirea imunității – elementul esențial în „lupta” acestuia cu diverșii agenții patogeni.

Atunci când este privat de cantitatea necesară de vitamine, organismul reacționează și astfel apar diferite simptome specifice fiecărui tip de carență de vitamine, iar dacă echilibrul nu este restabilit, lucrurile pot lua o turnură mult mai gravă, ajungându-se la probleme severe de sănătate.

Dintre toate vitaminele necesare organismului, vitamina B12 are un rol crucial în buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, fiind totodată indispensabilă în procesul de formare a globulelor roșii din sânge, precum și în crearea și reglarea ADN-ului, ajutând astfel și la transmiterea informației genetice.

Din ce cauză apare deficitul de vitamina B12

Dat fiind rolul important pe care îl joacă în desfășurarea multor procese din organism, e lesne de înțeles că asigurarea aportului necesar de vitamina B12 este esențială, iar suficient în acest sens este să avem o alimentație adecvată, organismul având capacitatea de a-și extrage singur acest „combustibil” din alimentele care îl conțin. Astfel, o dietă din care nu lipsesc peștele, fructele de mare, carnea de porc, cea de vită sau de pasăre, ouăle și produsele lactate, în special laptele, brânza și iaurtul, asigură organismului o cantitate suficientă de vitamina B12, iar în cazul în care aportul este mai mare decât necesarul, cantitatea în exces se elimină prin urină.

 • Dat fiind faptul că multe dintre produsele alimentare enumerate anterior sunt de origine animală, deficitul de vitamina B12 apare deseori în cazul celor care adoptă o dietă vegetariană sau vegană, recomandarea în cazul acestora fiind aceea de a lua zilnic suplimente cu această vitamină.
 • O altă cauză a apariției deficitului de vitamina B12 o constituie afecțiunile gastrointestinale, care nu permit organismului o absorbție corespunzătoare de vitamină, la fel ca și unele boli autoimune.
 • Alcoolismul îngreunează, de asemenea, absorbția nutrienților din alimente, iar unul dintre numeroasele sale efecte negative este și deficitul de vitamina B12.
 • Aceeași problemă de sănătate o au și majoritatea vârstnicilor, odată cu înaintarea în vârstă, organismul producând tot mai puțin acid gastric, esențial în asimilarea vitaminei B12 din alimente.
 • Nu în ultimul rând, deficitul de vitamina B12 poate apărea și în cazul unor pacienți care urmează tratamente cu anumite medicamente pentru diabet, ulcer peptic sau pentru indigestii. Aceste medicamente pot interacționa cu vitamina B12 prezentă în organism, afectând absorbția acesteia.

Cum se manifestă carența de vitamina B12

Simptomele deficitului de vitamina B12 pot apărea chiar și în momentul în care cantitatea din organism este ușor scăzută față de valorile normale, iar dacă această carență nu este corectată în cel mai scurt timp, urmările pot fi dintre cele mai grave. Depresia, confuzia, anemia, pierderile de memorie, oboseala sunt principalele simptome ale deficitului de vitamina B12, iar în lipsa unui tratament adecvat se poate ajunge la leziuni ireversibile ce apar în special la nivelul sistemului nervos și al creierului.

Iată care sunt principalele consecințe negative ale deficitului de vitamina B12 în organism:

 1. Anemia – apare ca urmare a scăderii numărului de globule roșii din sânge, dat fiind faptul că vitamina B12 constituie un element esențial în producerea acestora de către organism.
 2. Paloarea și oboseala – sunt alte simptome specifice celor care au carență de vitamina B12, senzația de oboseală fiind una constantă, iar pielea căpătând o culoare galbenă.
 3. Lipsa apetitului – pofta de mâncare dispare în momentul în care cantitatea de vitamina B12 din organism scade sub valorile normale, acest simptom fiind însoțit de o pierdere rapidă în greutate.
 4. Durerile musculare și amorțelile – pe fondul anemiei, persoanele cu deficit de vitamina B12 resimt și dureri musculare acute, însoțite de cele mai multe ori de senzația de amorțeală a membrelor și de furnicături.
 5. Dificultățile de mișcare – vin „la pachet” cu durerile musculare și amorțeala, fiind o consecință firească a acestora.
 6. Pierderile de memorie – cum spuneam, vitamina B12 este crucială pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, iar o cantitate insuficientă în organism poate provoca pierderi de memorie sau dificultăți de concentrare.
 7. Alterarea stării de spirit – are, de asemenea, legătură cu rolul important al vitaminei B12 în funcționarea creierului și a sistemului nervos, carența de vitamină ducând și la apariția depresiei și a stărilor de anxietate.
 8. Constipația – deficitul de vitamina B12 provoacă simptome și în plan digestiv, pacienții putându-se confrunta și cu crampe abdominale și diaree.

Apariția oricăror simptome de acest gen impune un consult medical amănunțit, medicii fiind singurii în măsură să identifice sursa problemei și să prescrie tratamentul adecvat. În cazul în care se constată că este vorba de o carență de vitamina B12, acesta poate consta în administrarea de soluție injectabilă cu vitamina B12, sau a unor suplimente bogate în aceeași vitamină. 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE