- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Carte şi scriitor! Triplu eveniment la Casa Bredicenilor

Mondial [1]Hans Dama, poet ce aparține în egală măsură spațiului bă­nă­țean și austriac, revine cu o nouă lansare de carte la Lugoj. Lansarea este cuprinsă într-un triplu eveniment care se desfășoară sub egida Bi­bliotecii Municipale din Lugoj și care mai cuprinde aniversarea Simion Dănilă – 75 și Ziua Mondială a Cărții, Drep­tu­lui de Autor și Bibliotecari­lor.

Luni, 23 aprilie, de la ora 12, la Casa Bredicenilor de pe str. Victor Vlad Delamarina nr. 4, Hans Dama își va lansa volumul ”Tu Felix Austria”. Este un volum dedicat țării de adopție, în care el cântă na­­tura Austriei.

Volumul este tradus de pro­fesorul Simion Dănilă, cel care a tălmăcit opera filosofu­lui german Friedrich Nietzsche în limba română. Vor vorbi Simion Dănilă, Hans Dama și Maria Nițu, iar mode­rator este Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Munici­pale Lugoj.

”Tu Felix Austria” va fi anterior prezentată la Zi­lele Culturii Germane de la Reșița, unde participă scriitori de limba germană din Croația, Slovenia, Serbia, Ungaria etc.

”Hans Dama este un scriitor deopotrivă bănățean și austriac. Originar din Sânnicolau Mare, și-a petrecut tinerețea în România, apoi a plecat legal în Austria, prin căsătorie. După 1990, a revenit des în România, susținând adevărate turnee literare în localitățile unde există o populație șvă­beas­că”, spune lingvistul și traducătorul Simion Dănilă, cel care l-a adus pentru prima dată pe Dama la Lugoj.

Tot Simion Dănilă este cel care i-a tradus lui Hans Dama alte două volume de versuri – ”Capriciile destinului” și ”În umbra timpului”, apărute la Editura Pollischansky din Viena.