Ultima oră

5 paşi simpli să previi mucegaiul şi igrasia

MondialCu siguranţă îţi doreşti ca locuinţa ta să strălucească de curăţenie, însă oricât de mult te-ai strădui, te poţi confrunta cu probleme precum mucegaiul sau igrasia. De regulă, nu există niciun mediu în care să nu existe mucegai, care se dezvoltă în contact cu apa și umezeala, formând pete verzi sau negre pe pereţi. Deşi cele mai afectate suprafeţe sunt baia, bucătăria şi balconul, mucegaiul şi igrasia pot apărea şi în camera de zi, pe lemn sau oriunde există probleme cu infiltraţiile apei din afara casei. Pentru că apariţia mucegaiului nu este doar inestetică, ci şi extrem de dăunătoare pentru sănătate, află tot ce trebuie să ştii pentru a preveni acest fenomen, păstrând un ambient plăcut al casei tale.

Asigură calitatea hidroizolației

Deşi nu există material de construcţie care să fie complet imun la apariţia mucegaiului, poţi beneficia de metode eficiente de a preveni formarea sa, încă de la faza de construcţie sau renovare a unei locuinţe. În acest sens, trebuie să te ocupi de hidroizolaţii de interior şi exterior de calitate, care să ofere permeabilitate pereţilor şi să nu dea voie umezelii din exterior să se depună pe suprafeţe. Atunci când hidroizolaţia se efectuează cu materiale de calitate slabă, apar infiltraţiile de apă în pereţii interiori ai casei. Dacă izolaţia exterioară a locuinţei se realizează cu ajutorul materialelor ca vata bazaltică sau polistirenul expandat, vaporii de apă nu vor rămâne în pereţi, împiedicând formarea igresiei şi a mucegaiului. Totodată, atunci când îţi construieşti sau renovezi casa, poţi utiliza aditivi de prevenţie a mucegaiului, care se pot adăuga în mortar, vopsea sau glet.

Aerisește zilnic locuința

Pentru a preveni apariţia mucegaiului şi a igrasiei, este recomandat să aeriseşti camerele de cel puţin 2-3 ori pe zi. Acest lucru este necesar pentru a înlătura posibilitatea apariţiei condensului, produs atunci când toate geamurile sunt închise. Fiindcă baia şi bucătăria sunt principalele zone în care apare mucegaiul, din cauza gradului ridicat de umezeală, îţi sugerăm să laşi geamurile deschise după fiecare duş sau după ce ai gătit timp îndelungat, în bucătărie.

Verifică sursele de umezeală

Pentru a fi mai sigur de modalităţile de îndepărtare a mucegaiului şi igrasiei, trebuie mai întâi să cunoşti sursele de umezeală din casa ta. Astfel, nu ezita să controlezi şi să repari ţevile din baie sau bucătărie care prezintă scurgeri dar şi găurile din acoperiş sau pereţii exteriori. Toţi aceşti factori pot duce la formarea rapidă a mucegaiului, prin pătrunderea umezelii în casă. Mai mult, umezeala se poate instala şi atunci când usuci rufele în casă, atunci când temperaturile sunt ridicate, precum şi în momentele în care găteşti şi nu foloseşti hota.

Folosește un dezumidificator

Un alt pas simplu şi rapid de prevenire a mucegaiului şi igrasiei este achiziţionarea unui dezumidificator. Din cauză că mucegaiul se formează atunci când umiditatea aerului creşte, acest aparat te va ajuta să menţii o umiditate ideală în casa ta, făcând aerul din încăperi mai respirabil şi mai puţin dăunător pentru sănătate. Dacă ai geamuri termopan, acestea vor creşte temperatura din casă, motiv pentru care nici aerul nu va mai circula ca înainte. Un dezumidificator va consuma cu aproximativ 70% mai puţină energie electrică în comparaţie cu un sistem de ventilaţie tradiţional, aşa că nu îţi va aduce decât beneficii!

Apelează la produse anti-mucegai

Pentru a scăpa de petele inestetice de mucegai de pe pereţi dar şi de mirosul specific al acestora, poţi găsi în magazine numeroase produse anti-mucegai, care vor îndepărta petele, lăsându-ţi casa curată. Totodată, dacă vrei să optezi pentru variante mai ieftine, poţi apela şi la produse anti-mucegai pregătite în casă, cu ajutorul unor ingrediente pe care le ai în bucătărie. Oţetul alb, lămâia sau bicarbonatul de sodiu sunt doar câteva dintre variantele care pot înlătura petele de mucegai de pe pereţii din baie sau bucătărie. Amestecă sucul de la o lămâie şi 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu cu un pahar de oţet şi unul de apă. Foloseşte lichidul obţinut pentru a-l pulveriza pe zonele cu mecegai, pe care îl vei lăsa să acţioneze timp de câteva ore, după care îl vei îndepărta uşor şi rapid.

Ia în calcul sugestiile noastre referitoare la prevenirea mucegaiului şi igrasiei, pentru a te feri de efectele lor dăunătoare: alergiile, astmul sau infecţiile pulmonare sunt doar câteva dintre ele, de aceea trebuie să apelezi la metode eficiente de prevenire şi îndepărtare a mucegaiului. Fie că alegi să investeşti în hidroizolaţii interioare şi exterioare sau îţi cumperi un dezumidificator, ai posibilitatea să îţi transformi casa într-un mediu sigur şi plăcut, ferit de umiditate.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE