Ultima oră

5 Metode prin care îți poți face copiii atenți și responsabili

MondialConcentrarea este la fel ca un mușchi care necesită exercițiu în mod regulat pentru a deveni mai puternic. Pentru unii copii, atenția și responsabilitatea nu semnifică o piedică, însă pentru majoritatea copiilor și a părinților, abordarea lor reprezintă o adevărată provocare. Cu tote acestea, ușurința de a se concentra este extrem de importantă deoarece permite celor mici să își îmbunătățească permanent cunoștințele și încrederea în propriile persoane.

Vestea bună este reprezentată de faptul că toți copiii își pot antrena mintea astfel încât să își optimizeze abilitatea de a-și menține focusul asupra unei singure activități, pe care să o ducă la final cu succes. Cei mai mulți copii reușesc să se concentreze pe activitățile distractive, care le trezesc interesul și care li se par interesante. 

Adevărata provocare apare în momentele în care cei mici trebuie să își dedice atenția lucrurilor mai puțin plăcute, care pot deveni foarte repede plictisitoare sau care sunt dificil de realizat. Iată câteva metode utile prin care poți face copiii atenți și responsabili.

Evită multitasking-ul și învață-ți copilul să își concentreze atenția doar pe o anumită activitate

Ca adulți, am practicat de nenumărate ori multitasking-ul în viețile noastre agitate, cu toate că studiile au arătat clar faptul că această metodă reduce focusarea și diminuează performanța.

Atunci când vine vorba de concentrarea și eficiența celui mic, împarte-i responsabilitățile în mai multe sarcini mici, pe care acesta să le urmeze după direcția indicată de tine.

Încurajează-l pe copilul tău să se ocupe de o singură activitate, pe rând. Nu uita să te asiguri că micile pauze destinate relaxării sunt incluse în programul sau. Acest lucru îl va ajuta pe copilul tău să își organizeze mult mai eficient timpul de lucru și volumul activităților pe care trebuie să le desfășoare.

Dă-i voie să exploreze și să încerce singur lucruri noi

Noi, adulții, știm și înțelegem că unele dintre cele mai bune lucruri în viață se întâmplă atunci când, în ciuda temerilor care ne macină, hotărâm să ieșim din zona de confort și să încercăm lucruri noi.

Oricât de implicat ești sau vrei să fii în viața copilului tău, trebuie să înțelegi că uneori cel mic are nevoie să exploreze de unul singur. Încearcă, atât cât este posibil, să îl încurajezi pe tot parcursul acestei experiențe, care l-ar putea ajuta să descopere cele mai inedite pasiuni ale vieții. Un copil pasionat este atent, dispus să învețe lucruri noi. Este foarte important să îi acorzi acestuia susținerea necesară, pentru a-l ajuta să își depășească temerile. 

Oferă-i jocuri de strategie, atenție sau memorare

Din moment ce copiii învață mai mult jucându-se, este o idee bună să încerci să faci activitățile lor puțin mai interactive și amuzante. Poți antrena abilitatea de concentrare a copilului tău prin jocuri care necesită gândire analitică, organizare și folosirea memoriei.

Trăind în era tehnologiei, jocurile fizice nu mai reprezintă sursa principală de entuziasm a celor mici atunci când vine vorba de modul în care aceștia își petrec timpul liber. Caută alternativa online a tipurilor de jocuri mai sus enunțate și lasă-l pe micuț să le încerce. Poți organiza periodic o sesiune de jocuri de strategie în care toată familia să fie angrenată.

Încurajează-l să facă mișcare în aer liber

Tot mai mulți copii se confruntă cu probleme de sănătate și de atenție, din cauza lipsei mișcării în viața lor. Mișcarea în aer liber stimulează pofta de cunoaștere a copilului tău, capacitatea sa de concentrare și atenția distributivă. Sportul și jocurile în echipa îi vor dezvolta gândirea, ajutându-l pe acesta să descopere ce înseamnă spiritul de echipă. Astfel, acesta va înțelege că fiecare persoană are responsabilități de îndeplinit.

Încurajează-l pe micuțul tău să practice sportul întrucât astfel îl vei obișnui cu un stil de viață echilibrat în care orele de somn, disciplina, punctualitatea, lucrul în echipă și dorința de a face performanță vor face parte din etica lui.

Răsplătește-i munca și efortul

Copiii adoră să se implice în activitățile celor mari, chiar și atunci când vine vorba de treburile casnice. Invită-ți copilul să te ajute! Este vorba de lucru în echipa, de timp prețios petrecut alături de cel mic, timp în care îl vei învăța satisfacția pe care o aduce lucrul bine făcut. 

Răsplătește-i munca în conformitate cu implicarea pe care o dovedește întrucât astfel îl vei ajuta să mențină o atitudine optimistă și responsabilă. Nu este nevoie să apelezi la premii materiale – un simplu mulțumesc, la momentul potrivit, îl poate ajuta pe micuț să devină mult mai încrezător în propriile abilități.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE