"> ”1, 2, 3… Out!” – Redesteptarea

”1, 2, 3… Out!”

 ”1, 2, 3… Out!”

Rezultatele alegerilor din Lugoj și din țară sunt atât de categorice, încât orice comentarii par a fi de prisos. Și totuși, sunt câteva aspecte notabile, care s-au pierdut în hărmălaia unei campanii electorale marcate, pe alocuri, de o în­ver­șunare disproporționată, cu accente de ură și into­le­ran­ță, de ambele părți.

În ediția trecută am vorbit despre rezultatele taberei câștigătoare, care a beneficiat de o conducere locală performantă, cu trei victorii categorice la activ, obținute una după alta.

Gestul de mare calitate al preșe­din­te­lui Klaus Iohannis de a deschide campania electorală pentru preziden­ția­lele anului 2019 la Lu­goj, valul de căldură, em­patie și bucurie sinceră, nedisi­mu­la­t­ă, cu care a fost primit de a­proa­pe cinci mii de lugojeni, a fost nu numai un eveniment istoric (fără exage­ra­re!), ci și un impuls spre scorul de 73% cu care pre­șe­dintele a câștigat la Lugoj.

Ca să ținem balanța, haideți să aruncăm o pri­vi­re în tabăra învinsului, a­cum părăsită de tot mai mulți, în frunte cu Viorica Dăncilă, cea care, asta e! – va ră­mâ­ne în istorie drept prima femeie prim ministru din România.

În unele sporturi, după trei lovituri consecutive, arbitrul strigă: ”1, 2, 3… Out!” Adică, mai pe înțe­les, după ce o iei pe coajă de trei ori la rând, e cazul să te ceri afară. Ai pierdut la europarlamentare, ai ieșit șifonat rău după turul întâi al prezidențialelor și catastrofal după al doilea, nu trebuie să fii mare strateg politic sau cititor în stele ca să îți dai seama că este cazul să ieși din decor, măcar pentru ceva ani. Și să lași locul altuia, poate mai proaspăt, mai cu idei, mai cinstit. Iar asta e valabil nu numai pe plan națio­nal, ci și regional sau local. Este un imperativ de bun simț. Momentul era cât se poate de potrivit: te poți retrage cu eleganță, sau cu ghionturi și huiduieli. Doam­­na Dăncilă a preferat varianta a doua, dar măcar a înțeles până la urmă că e cazul să se retragă. Liderii locali și regionali, încă nu. Păcat, a­cum era momentul potri­vit!

Am mai observat că dăinuie în mintea pesediști­lor o expresie care mi s-a părut, încă de la început, de-a dreptul idioată, și anume ”poporul PSD”. Să fiu iertat, nu există așa ceva. În discursul cu care și-a inaugurat al doilea mandat, președintele Iohannis a spus că va fi președintele tuturor româ­nilor, sesizând un fapt elementar, acela că oamenii își pot schimba opțiunile și că votul nu e bătut în cuie.

Liderii social demo­crați, care o tot dădeau cu ”popo­rul pesede”, nu și-au revenit probabil nici acum din euforia victoriei din 2016. În doar trei ani de zile, acest partid politic a căzut, practic, în hău.

La alegerile din 2019 a câști­gat la limită doar cinci ju­dețe, în timp ce, în dia­spora, doar unul din zece români a votat cu Viorica Dăncilă. Sunt absolut convins că, printre votanții lui Iohannis de azi, sunt mulți din acei ”po­poreni” care aduceau USL la putere în 2016. Iată o lecție importantă – oamenii se schimbă, iar voturile nu sunt câștigate pe viață!

Un alt aspect: actualul PSD a fost izolat nu numai pe plan intern, când s-a trezit, practic, singur în turul doi al prezidențialelor, ci, mai grav, pe plan extern. Europenii s-au prins rapid că nu poți împacheta un partid conservator, inert, eurosceptic, cu reminiscen­țe ale vechiul PCR, într-un produs de ”export”, cu e­ticheta schimbată. Stânga euro­peană înseamnă altce­va, iar lideri PSD precum Liviu Dragnea (!) n-aveau cum să facă parte din peisaj! Mult trâmbițata re­for­mă a stângii românești trebuie pornită de la zero. Va avea cineva curajul să o facă?

Și, în al treilea rând: PSD a fost în război nu nu­mai cu adversarii politici, ci și cu primii miniștri pro­puși tot de ei (!) și chiar cu propriul electorat. Cum să schimbi trei prim miniștri pe care tot tu i-ai pus, în trei ani?! Sorin Grindeanu nu a fost bun, Tudose nu a fost bun, a venit Dăncilă, ce efi­ciență mai aștepți, atunci? Și aici, o concluzie din înțe­lep­ciunea universală: ”Ori­ce împărăție dezbinată împotriva ei însăși este pustiită; și orice cetate sau casă, dezbinată împotriva ei însăși, nu poate dăinui”.

Cristian Ghinea

1 Comment

  • ”1, 2, 3… Out!” -articol bine scris, bravo!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: